Praha centrem vesmíru

29.09.2009

Praha centrem vesmíru
Praha centrem vesmíru (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pod záštitou předsedy vlády České republiky Jana Fišera se ve dnech 4. - 10. října. 2009 v Praze, Brně a dalších městech České republiky koná celosvětový summit astronautů  (Asociace účastníků kosmických letů) – ASE Prague 2009.

Díky tomu se ČR stane na týden  místem pobytu více než padesátky kosmonautů z celého světa - z Ruska, USA, Evorpy, ale i Číny. Kosmonauti a astronauti přijedou nejen za účelem výroční vzájemné výměny zkušeností, ale především proto, aby prostřednictvím kongresu motivovali malé země a ekonomiky, jako je např. Česká republika, k rozvoji vzdělanosti, technických, přírodních věd a medicíny a také k širší mezinárodní spolupráci a vzájemnému respektu napříč národy a kontinenty.

Do Prahy na pozvání organizačního výboru a kosmonauta Vladimíra Remka mimo jiné přijedou Russell Schweickart (Apollo 9), Karol Bobko (3 starty na Space Shuttle), Bonnie Dunbar (5 startů), Vance Brand (Apollo-Sojuz 1975) či otec a syn Owen a Richard Garriottovi z USA, Alexej Gubarev a Georgij Grečko, kteří m.j. létali s Vl. Remkem, Viktor Savinych (3 starty), Vladimír Šatalov (3 starty), Alexej Leonov (1.člověk ve volném vesmíru/Apollo-Sojuz), či první žena ve vesmíru Valentina Těreškovoá (Rusko). Nebude chybět ani čínský taikonaut Jang-li Wei či saudskoarabský princ Sultan al-Saud a mnozí další.


Trojice Leonov, Remek a Savinych

Současné poznání, úroveň průmyslu, zdravotnictví i finanční možnosti dosud umožnily pobyt ve vesmíru jen 500 lidem z 7 miliardové lidské populace. Setkání, diskuze a besedy s 50 návštěvníky vesmíru v Praze tak budou jedinečnou příležitostí k inspiraci nového zájmu o kosmický výzkum, kam se Česká republika zařadila nejen letem Vladimíra Remka, ale před čtyřiceti lety i vědeckou účastní na programu Interkosmos (družice Interkosmos 1). Jak v minulých dnech prošlo tiskem, přislíbila americká ministrině zahraničí H. Clintonová účast českého vědce na americké kosmické lodi po r. 2015.

Více informací o ASE Prague 2009 na http://www.tapmag.cz/asep/index.php  .


Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář