Pražské letiště o svátcích zpřístupní své zákulisí zájemcům

20.12.2009

Pražské letiště o svátcích zpřístupní své zákulisí zájemcům
Pražské letiště o svátcích zpřístupní své zákulisí zájemcům (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pražské letiště zpřístupní fanouškům letadel během vánočních svátků své zákulisí v rámci mimořádných exkurzí. Oznámila to mluvčí letiště Eva Krejčí.

Návštěvníci se dostanou do míst, kam obvykle veřejnost nemá přístup. Mohou vidět například provoz na odbavovacích plochách, vzlety a přistání z relativní blízkosti, úklid ranveje při sněžení nebo odmrazování letadel.

Velkým lákadlem je podle Krejčí prohlídka osvětleného letiště v podvečerních hodinách nebo návštěva nejlépe vybavené požární stanice v České republice.
Letiště zároveň bere exkurze jako osvětové akce pro ty, kteří létají zřídka nebo vůbec. Hosté se tak například dozvědí, jak cestují domácí mazlíčci, nebo si osvětlí význam často nesrozumitelných anglických výrazů jako boarding card, check in, gate, airbridge nebo puschback.

"Tato mimořádná sváteční nabídka doplňuje kalendář pravidelných prohlídek, které na letišti probíhají již od června 2007," uvedla Krejčí. Letiště vánoční nabídkou navázalo na mikulášskou akci, které se zúčastnilo přes 500 lidí, z toho většinu tvořily děti.

Dvouhodinová cesta zázemím mezinárodního vzdušného přístavu začíná i končí v terminálu 3 na Staré Ruzyni. Během exkurze je možné fotografovat a filmovat, vstupné je pro dospělé 150 Kč, pro děti 70 Kč, čtyřčlenné rodiny zaplatí 330 Kč.

V rámci exkurzí pořádaných Letištěm Praha máte příležitost poznat pracovní zázemí mnoha zajímavých profesí a místa, kam se cestující běžně nedostanou. Uvidíte provoz a shon na odbavovacích plochách, seznámíte se s dráhovým systémem a dostanete se do těsné blízkosti letadel.

Z několika desítek metrů uvidíte starty a přistání různých typů letadel, poznáte nové letecké společnosti, které si zvolily Prahu jako cílovou destinaci. Budete mít možnost poznat nejmodernější stanici Záchranné a požární služby v České republice, která byla otevřena v roce 2006, a představíme vám Terminál 2, který získal v roce 2006 ocenění Dopravní stavba roku České republiky.

Letiště doporučuje včasnou rezervaci na svých internetových stránkách, kde zájemci také najdou přesná data a časy.

Zdroj: www.prg.aero; www.financninoviny.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář