Nigerijec napojen na al-Káidu chtěl vyhodit americké letadlo do vzduchu

27.12.2009

Nigerijec napojen na al-Káidu chtěl vyhodit americké letadlo do vzduchu
Nigerijec napojen na al-Káidu chtěl vyhodit americké letadlo do vzduchu (Zdroj: Aeroweb.cz)
Mladý Nigerijec chtěl vyhodit v pátek večer do vzduchu Airbus 330 společnosti Delta s téměř 300 pasažéry na palubě krátce před přistáním v Detroitu.

Cestující přemohli 23- letého Abdula Mudallada v okamžiku, kdy chtěl zapálit "práškovou hmotu".  První zprávy hovořily o ohňostroji na palubě stroje.  Letadlo letící z Nigérie přes Nizozemsko do USA nakonec bezpečně přistálo.
 
Pachatel utrpěl při pokusu o zapálení výbušniny popáleniny na jedné třetině těla a následně ho odvezli do nemocnice.  Lehce se zranili dva další pasažéři na palubě.


Airbus A330 Delta

Úřední zdroje Bílého domu v noci na dnešek informovaly agenturu Reuters, že incident byl pokusem o teroristický útok.  Pachatel přiznal, že je ve spojení s al-Káidou a výbušninu i instrukce k jejímu použití údajně získal v Jemenu.

Mudallad, který nastoupil do letadla v Nigérii, podle policie není na seznamu "No Fly List", tedy nežádoucích osob, které nejenže nesmí vstoupit do USA, ale nemohou je ani přeletět.
Avšak jeho jméno se nachází v databázi indikující "závažné teroristické kontakty", potvrdil pro CNN Peter King, poslanec Sněmovny reprezentantů a šéf jejího bezpečnostního výboru.


Po přistání

Americký prezident USA Barack Obama nařídil z Havajských ostrovů, kde tráví rodinnou dovolenou, posílit bezpečnostní opatření.

Kdyby se potvrdilo, že Nigerijec má kontakty na teroristické sítě v Jemenu a severní Africe, byl by tento případ od roku 2001 druhým pokusem o útok na americké letadlo v období Vánoc,konstatuje agentura DPA.  Intel institut ve Washingtonu, který se zabývá hodnocením teroristických internetových stránek, už mluví o "vážném pokusu o teroristický útok".



Zdroj: www.sme.sk

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář