První transportní letadlo CASA budou mít vojáci v pondělí

08.01.2010

První transportní letadlo CASA budou mít vojáci v pondělí
První transportní letadlo CASA budou mít vojáci v pondělí (Zdroj: Aeroweb.cz)

První dopravní letadlo CASA C-295M pro českou armádu přistane na pražském letišti ve Kbelích v pondělí. Česko celkově do roku 2011 získá čtyři tato letadla za 3,5 miliardy korun. Nahradit mají zastaralé ruské stroje Antonov An-26, sdělila dnes ČTK mluvčí ministra obrany Lucie Kubovičová. Letouny již využívají například Finsko, Polsko či Španělsko.

Armáda si od nákupu transportních letadel slibuje posílení svých schopností letecky přepravovat osoby a materiál. S nasazením letadel se počítá jak na území ČR, tak v zahraničních misích. Stroje mohou napomoci i při mimořádných humanitárních situacích, píše se v tiskové zprávě ministerstva.

Smlouvu o nákupu taktických transportních letounů podepsalo v květnu loňského roku ministerstvo obrany s akciovou společností Omnipol. To, že armáda využívá pro zahraniční obchod českého zprostředkovatele, vychází ze zákona. Je to běžný postup, který zaručuje i právní jistoty, řekl k podpisu tehdejší mluvčí resortu Andrej Čírtek.

Stroje do ČR dodává konsorcium Airbus Military, které je filiálkou evropské skupiny pro obranu a letectví EADS. Turbovrtulová letadla vyrábí Španělsko. Obsahem kontraktu je údajně také logistická pomoc, náhradní díly a výcvik posádek i personálu. Jedno z letadel chce ministerstvo obrany vyměnit za pět bitevníků L-159 vyřazených z užívání českého letectva. Španělsko je chce využít k výcviku vojenských letců.

Letadla C-295 mají pancéřovou ochranu a systémy k vlastní ochraně včetně detekce ozařujícího radaru. Jsou schopna vysazovat náklad pomocí padáků stejně jako výsadkáře a přepravovat zraněné a nemocné na nosítkách. Pojmou 71 osob nebo 49 výsadkářů s výzbrojí a mají dolet přes 5500 kilometrů. V armádě se v minulosti objevily i hlasy, že letadla C-295 nejsou pro české vojsko výhodná, a to zejména v souvislosti s účastí vojáků na misi v Afghánistánu.

Zastaralé antonovy by vzhledem k jejich technické životnosti mohly sloužit zhruba do konce roku 2012. V souvislosti s nákupem moderních transportních letadel však jejich provoz bude ukončen patrně dříve. Podle dřívějších informací obrana předpokládá, že vyřazené ruské stroje včetně náhradních dílů a dalšího příslušenství nabídne k prodeji formou výběrového řízení. Předtím je však musí v souladu s platnými zákony nabídnout k bezúplatnému převodu jiným státním složkám.

Zdroj: www.financninoviny.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář