Nigerijský terorista byl nalezen v kontrolní databázi až při letu

08.01.2010

Nigerijský terorista byl nalezen v kontrolní databázi až při letu
Nigerijský terorista byl nalezen v kontrolní databázi až při letu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Mladý Nigerijec, který se o vánočních svátcích pokusil o atentát na americký letoun směřující z Amsterodamu do Detroitu, vzbudil pozornost bezpečnostních služeb, ale to byl již na palubě letadla, kde se chystal ke svému činu. Ve svém prohlášení to dnes podle agentury Reuters uvedlo americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Nigerijské ministerstvo spravedlnosti dnes zároveň informovalo, že muž byl řádně zkontrolován při bezpečnostní prohlídce před odletem z Lagosu do Amsterodamu.

Třiadvacetiletý islámský radikál Umar Farouk Abdul Mutallab podle zástupců amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost prošel 25. prosince v Amsterodamu bezpečnostní kontrolou a bez potíží nastoupil do letadla směr Detroit. Pak jeho jméno bezpečnostní služba objevila v jiné databázi, podle níž zjistila, že americké úřady před Mutallabem varoval jeho otec. To již byl ale letoun ve vzduchu a tajné služby se chystaly mladíka podrobit výslechu po přistání.

Mezitím se Mutallab pokusil letadlo vyhodit do povětří. Silnou výbušninu propašoval na palubu ve svém spodním prádle. Nálož nevybuchla, patrně kvůli závadě či atentátníkově chybě. Podle ministerstva pro vnitřní bezpečnost neměla tajná služba o Mutallabově zapojení do terorismu dostatek informací na to, aby jeho jméno vyvolalo pozornost bezpečnostních pracovníků již při kontrole první databáze před nástupem do letadla.

Nigerijský ministr spravedlnosti dnes také informoval, že Mutallab prošel řádnou bezpečnostní kontrolou před vstupem do letadla, které ho dopravilo z Lagosu do Amsterodamu. Záznam z letištní kamery prý ukazuje, že si mladík při kontrole vyzul boty a prošel detektorem kovů. "Bezpečnostní agentury udělaly vše, co je podle zákona nutné pro to, aby Nigérie splňovala mezinárodní pravidla," řekl ministr novinářům.

Nálož měl ale Mutallab na sobě zřejmě již při cestě z Nigérie. Po příletu z Lagosu strávil totiž hodinu v tranzitní zóně letiště Schiphol, než přešel do nástupního prostoru pro let do Detroitu. Okolnosti nezdařeného atentátu vyvolaly v USA velký rozruch a kritiku na adresu tajných služeb. Jejich ředitel Dennis Blair přiznal selhání americké rozvědky.

Mutallab byl ve středu v Michiganu obviněn mimo jiné z pokusu o vraždu a z pokusu o užití zbraně hromadného ničení. V sedmistránkovém obžalovacím spisu není žádná specifická zmínka o terorismu, avšak americký prezident Barack Obama záležitost označil za nezdařený útok proti Spojeným státům, který provedl přidružený člen teroristické sítě Al-Káida.

Zdroj: www.financninoviny.cz

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář