Česká republika v čele vrtulníkové iniciativy

04.03.2010

Česká republika v čele vrtulníkové iniciativy
Česká republika v čele vrtulníkové iniciativy (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Praze byla v úterý 2.3.2010 zahájena dvoudenní mezinárodní konference k vrtulníkové iniciativě "HIP Helicopter Conference 2010 - Benefits of Future Synergies in Multinational Efforts".

Severoatlantická aliance má dlouhodobě nedostatek transportních vrtulníků. Země, které již své stroje do operací vyslaly, a musí zajistit jejich obnovu, obvykle nemohou nebo nejsou ochotny tuto schopnost poskytovat opakovaně z finančních důvodů. Vrtulníky také často nejsou technicky přizpůsobeny podmínkám dnešních operací, bývají zastaralé a případné investice do jejich modernizace či nákup nových strojů jsou mnohdy nereálné vzhledem k nízkým vojenským rozpočtům členských států Aliance. Další komplikací je také nedostatečný výcvik v odpovídajících podmínkách, nedostatek létajícího i pozemního personálu nebo nevyhovující logistické zabezpečení.

Cílem konference, které se účastní kromě jiných přední představitelé a experti NATO a Evropské obranné agentury, je prodiskutovat možnosti dalšího postupu jednotlivých zemí NATO a EU zapojených do vrtulníkové iniciativy tak, aby byl dosažen společný cíl - nasazení většího počtu transportních vrtulníků typu Mi v operacích.

Další informace: www.army.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář