ČR by se mohla podílet na modernizaci maďarských a bulharských vrtulníků

04.03.2010

ČR by se mohla podílet na modernizaci maďarských a bulharských vrtulníků
ČR by se mohla podílet na modernizaci maďarských a bulharských vrtulníků (Zdroj: Aeroweb.cz)

Česká republika stojí v čele vrtulníkové iniciativy, která má Alianci pomoci vyřešit problém s nedostatkem transportních vrtulníků. Ten mimo jiné vyplývá z toho, že současně používané vrtulníky řady zemí nejsou technicky přizpůsobeny podmínkám dnešních operací nebo se blíží k hranici své životnosti. Pořízení nových strojů je přitom časově i finančně velice náročnou záležitostí.

Současně s vrtulníkovou iniciativou byl vytvořen i mezinárodní fond, spravovaný Velkou Británií, jehož prostřednictvím jednotlivé země finančně podporují projekty zaměřené na zvýšení počtu vrtulníků nasaditelných v operacích.

Právě prostředky z tohoto fondu pomohly České republice financovat i část speciálního vybavení modernizovaných vrtulníků Mi-171Š. „Dokázali jsme úspěšně modernizovat pět vrtulníků Mi-171Š a na přelomu roku tři z nich nasadit v Afghánistánu, kde poskytují služby jak našim spojencům, tak i českému provinčnímu rekonstrukčnímu týmu,“ řekl náměstek ministra obrany pro zahraničí Jan Fulík.

Česká republika teď své zkušenosti nabízí i ostatním aliančním zemím. „V současné době nabízíme naše služby Maďarsku a Bulharsku,“ uvedl Jan Fulík s tím, že i tyto státy uvažují o nasazení svých vrtulníků v Afghánistánu, ale zdaleka nepostoupily tak daleko jako Česká republika.

Vrtulníková iniciativa, kterou Česká republika vede, má zatím deset členů. Vedle zemí skupiny V4 sdružuje i významné státy s velkými obrannými rozpočty, tedy Velkou Británii, Španělsko, Turecko či Norsko. „Je otázkou dnů, kdy bude ratifikován přístup Spojených států amerických k této dohodě,“ prozradil Jan Fulík.

Zdroj: www.army.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář