Čeští plachtaři v Prievidzi na stupních vítězů

06.05.2010 1 příspěvek

Čeští plachtaři v Prievidzi na stupních vítězů
Čeští plachtaři v Prievidzi na stupních vítězů (Zdroj: Aeroweb.cz)
Zlatou medaili přiváží pilot Roman Mraček (Aeroklub Plzeň-Letkov) ze slovenské Prievidze, kde vyhlášením vítězů skončil dvanáctidenní soutěžní maraton třetího ročníku FCC-Gliding 2010 (Flight Challenge Cup – Gliding) v bezmotorovém létání. Se ziskem 7182 bodů aktuální vicemistr Evropy Mraček „přelétal“ v kombinované třídě i trojnásobného vítěze celosvětové plachtařské Grand Prix a několikanásobného mistra světa a Evropy Poláka Sebastiana Kawu (7058 b.).


Roman Mraček

Stříbro pro české barvy vybojoval za 7096 bodů v klubové třídě junior Jan Louda (Ak Hodkovice). Prvenství si do Velké Británie odvezl Gerard G. Dale (7652 b.). Oba čeští medailisté jsou členy národní plachtařské reprezentace a jejich úspěch na letošním FCC slibuje další pokračování při červencovém 31. mistrovství světa v plachtění, jehož dějištěm bude právě Prievidza.


Jan Louda
 
Výborně si vedli i další čeští reprezentanti, kteří ve stodvacetičlenném startovním poli v souboji s plachtařskou elitou z celého světa obsadili další čtyři místa v první desítce. V kombinované třídě získal páté místo Petr Koutný (Ak Křižanov, 6516 b.), osmý byl mistr Evropy Pavel Loužecký (Ak Přibyslav, 6159 b.). V klubové třídě čekal úspěch v podobě pátého místa Tomáše Jiřičného (Ak Hodkovice, 6941 b.), šestý byl Lumír Motyka (Ak Frýdlant, 6582 bodů).

V silné mužské konkurenci hájily české barvy i tři ženy. Z nich si nejlépe vedla juniorská posila ženského týmu, jednadvacetiletá Petra Papežíková (Ak Hranice), která na svých prvních velkých závodech obsadila s 4557 body devětadvacáté místo v klubové třídě.


Petra Papežíková

Piloti během dvanácti soutěžních dní splnili devět disciplín. V nich stodvacítka plachtařů nalétala 126 368 km za 1850 hodin v klubové a 153 956 km za 2100 hodin v kombinované třídě. Na prievidzském letišti se bezmotoroví piloti vrátí od 3. do 18. července, kdy zde budou bojovat o tituly mistrů světa v neklapkových třídách. Klapkové třídy se v létě utkají na MS v maďarském Szegedu od 24. července do 8. srpna

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Kde jsou Krejčiříci?

07.05.2010 v 13:49 Jan

Zajímalo by mě proč se nenapsalo umístění Krejčiríků juniora a seniora. Mladý - Radek - byl do repre dodán na divokou kartu (doporučení trenéra reprezentace jeho otce), a Petr Krejčiřík, repezentant a trenér plachtařů, absolvoval letos 3. závody (Grand Prix Chile, Nitra, Prievidza), z čehož druhé na ASW-22 které bylo pořízeno údajně pro plachtařskou reprezentaci, nejspíš jeho vlastní.

Odpovědět

Přidat komentář