Před 130 lety se narodil M. R. Štefánik

21.07.2010

Před 130 lety se narodil M. R. Štefánik
Před 130 lety se narodil M. R. Štefánik (Zdroj: Aeroweb.cz)

Že není tato zpráva vzhledem k zaměření našich stránek vůbec relevantní? Opak je pravdou. Přestože byl Štefánik v očích Čechů i Slováků ikonou především politickou, byl také generálem francouzské armády a v neposlední řadě astronomem a pilotem. V troskách letadla byl v roce 1919 také jeho osud zpečetěn, a to za ne zcela jasných okolností. Dnes si připomínáme 130. výročí jeho narození.

Štefánikova letecká kariéra odstartovala v roce 1915, když nastoupil do francouzské letecké školy v Chartres. Zde absolvoval výcvik ve stíhací divizi a 11. května téhož roku získal diplom pilota. Krátce poté byl odvelen na frontu. Nejprve létal především průzkumné lety, poté se zapojil i do bojové činnosti. Vysloužil si pověst odvážného, chladnokrevného a vynalézavého letce.

Štefánika ale prakticky po celý život sužovaly zdravotní potíže, které postihovaly žaludek. Není však zřejmé, jestli se jednalo například o vředy, nebo lehčí formu rakoviny. Tajemstvím a nejasnostmi je zahalena i Štefánikova smrt. Jisté je to, že se 4. května 1919 vracel z Itálie strojem Caproni, když se při přistávání v Ivance pri Dunaji letadlo zřítilo. Jako prvotní příčina pádu se ukazovala nešťastná náhoda, ovšem záhy se vyrojily spekulace, že se na letadlo při přeletu Bratislavy střílelo. Od politické vraždy na objednávku se teorie zvrhávaly dál a dál, dokonce se objevila i jedna, která přisuzovala Štefánikovi sebevražedný sklon, a to právě kvůli výše zmíněným zdravotním obtížím. Žádná ze spekulací ale nebyla věrohodně potvrzena.


Trosky Štefánikova letadla


Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář