Česko slaví Den válečných veteránů

11.11.2010

Česko slaví Den válečných veteránů
Česko slaví Den válečných veteránů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po celé republice dnes probíhají nejrůznější pietní akce v rámci připomínky Dne válečných veteránů, který se slaví vždy 11. listopadu při výročí konce první světové války v roce 1918. V Čechách vévodí těmto akcím tradiční návštěva některých ústavních činitelů Národního památníku na Vítkově. Při té příležitosti ministr obrany Alexander Vondra deset válečných veteránů povýší.

Každý rok od doby, kdy ve vlaku nedaleko města Compiegne podepsali maršál Foch a německý zástupce Erzberger příměří, které ukončilo čtyřleté boje první světové války, připomíná si Evropa i Severní Amerika památku všech těch, kteří padli v jakémkoliv válečném konfliktu, především pak v první či druhé světové válce.

Ti, kdož kruté válečné boje přežili, účastní se tento den řady pietních akcí a dostávají mnohá vyznamenání. Deseti z nich, kteří v bojích zastupovali barvy Československa, dnes ministr obrany udělí vyšší vojenskou hodnost. Již včera proběhla na počest veteránů ekumenická bohoslužba. Kromě památníků si lidé přopomínají památku padlých také na hřbitovech v Ďáblicích, Olšanech atp.

Kromě Prahy si oficiálně památku připomenou i lidé v Brně, Ostravě, Olomouci, Hradci Králové, Plzni, Jihlavě a v dalších menších městech.

Stránku MO věnovanou Dni veteránů 2010 najdete ZDE!

Další informace najdete i na webu Sdružení válečných veteránů ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář