Český pilot narušil vzdušný prostor nad Vídní. Až se vrátí z Jadranu, čeká jej doma trestní oznámení

22.06.2006

Třikrát byl narušen vzdušný prostor kolem Vídně uzavřený kvůli návštěvě amerického prezidenta George Bushe. Proti jednomu narušiteli z České republiky dokonce musely zasahovat rakouské stíhačky. Uvedla to ve čtvrtek rakouská tisková agentura APA.

Český pilot narušil vzdušný prostor nad Vídní. Až se vrátí z Jadranu, čeká jej doma trestní oznámení
Český pilot narušil vzdušný prostor nad Vídní. Až se vrátí z Jadranu, čeká jej doma trestní oznámení (Zdroj: Aeroweb.cz)

VÍDEŇ - Součástí rozsáhlých bezpečnostních opatření, která přijala rakouská strana v době středeční návštěvy amerického prezidenta George Bushe bylo i uzavření vzdušného prostoru v okruhu 70 kilometrů kolem Vídně.

Uzavřený vzdušný prostor byl narušen ve středu dvěma větroni, které do něj zahnaly nevyzpytatelné vzdušné proudy, a malým soukromým motorovým letadlem z České republiky. Jeho pilot, který mířil na Jadran, se přes varování pokusil dokonce dvakrát proletět zakázanou zónou .

Posádce rakouské stíhačky, která jej donutila změnit kurz na západ od Vídně, se stroj podařilo vyfotografovat. Až se český pilot vrátí domů, bude ho tam už očekávat trestní oznámení, k němuž bude fotografie přiložena jako důkaz.

Ostraha uzavřeného vzdušného prostoru, na níž se podílelo téměř 1000 příslušníků rakouské armády, měla k dispozici mimořádné prostředky. Kolem Vídně i přímo ve městě bylo dodatečně rozmístěno množství menších radarů, které podle armádních zdrojů byly schopny zachytit ve střeženém prostoru každý pohybující se předmět větší holuba.

České úřady zatím o incidentu mlčí. Český Úřad pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod, který obdobné incidenty šetří, zatím informaci o narušení rakouského zakázaného prostoru nemá. Podle inspektora Milana Pecníka v takových případech incident šetří úřad země, v jejímž prostoru se problém stal. Narušitele čeká správní řízení, jehož výsledkem je obvykle finanční pokuta pro velitele letadla. Je také možné, že bude platit náklady na let stíhačky, která ho donutila změnit kurz.

Rakouský úřad si může k šetření incidentu vyžádat pomoc českých inspektorů. Zatím to ale neučinil. Podle Pecníka je běžné, že čeští inspektoři pomáhají šetřit nehody českých letadel v zahraničí, především pak ty s tragickými následky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář