Do Pardubic přiletí prezidentský speciál Douglas DC-6B

27.04.2011 1 příspěvek

Do Pardubic přiletí prezidentský speciál Douglas DC-6B
Do Pardubic přiletí prezidentský speciál Douglas DC-6B (Zdroj: Aeroweb.cz)

Douglas DC-6B je nepochybně perlou v hangáru číslo 7 u Flying Bulls v Salzburgu. Přestože to nemá vůbec daleko, ukáže se letos v Česku úplně poprvé, a to právě na Aviatické pouti v Pardubicích, po boku svého slavného válečného předchůdce Dakoty DC-3.
   
Tento konkrétní stroj byl vyroben v roce 1958 a ve své pestré minulosti vystřídal několik majitelů – hlav států a celebrit z celého světa. Luxusní interiér, nezaměnitelný design padesátých let a celková impozance neztrácejí obdiv ani dnes, kdy kapacity a výkony největších dopravních letounů jsou i několikanásobně vyšší.

Letoun DC-6B je registrován v USA jako N996DM a stále fascinuje návštěvníky leteckých show a základny Flying Bulls v Salzburgu. S novými motory, překrásným interiérem a dodatečnými citlivými dostavbami moderní avioniky je letoun v ještě lepším stavu než v době, kdy opustil svou mateřskou továrnu Douglas.


Dobový snímek DC-6B z dob jeho největší slávy, kdy ve službách JAT létal pro prezidenta Jugoslávie Josipa Tita

Letecký skvost Douglas DC-6B do Pardubic přiletí v sobotu  4. června v ranních hodinách a zůstane do nedělního odpoledne. Během svého pobytu na Aviatické pouti provede dva až čtyři lety. Za řízením budou zkušení piloti Flying Bulls Raimund Riedmann a Frederick Handelmann. Ti sedlají všechny stroje ze sbírky Flying Bulls, a tak není výjimkou, že během jediného dne usednou za řízení stíhačky z druhé světové války, cvičného proudového Alpha Jetu, akrobatického speciálu a ultramoderního bizjetu Dassault Falcon 900.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

DC 6

28.04.2011 v 7:27 MilanH

Před cca 3 týdny tato DC 6 přelétala nad Brnem směrem na sever.

Odpovědět

Přidat komentář