Balíček na přežití v letadle

24.06.2006

Piloti bitevních letounů L-159 Alca dostali balíčky pro přežití. Do všech 24 letadel je dodala zbrojovka Aero Vodochody.

Balíček na přežití v letadle
Balíček na přežití v letadle (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letouny L-159 bez nouzových dávek létaly od zařazení do výzbroje před zhruba pěti lety, jejich dodání se odkládalo. "Vybavení balíčky bylo jednou z podmínek, abychom se mohli účastnit zahraničních cvičení," Dosud si čeští piloti museli soupravy na zahraničních akcích půjčovat.

Souprava, uložená v sedačce pilota, obsahuje záchrannou vestu, radiostanici, kompas, léky první pomoci, záchranný člun či sněžnice a umožní letcům přežít, pokud se musí katapultovat nad opuštěnou oblastí či mořem.

Při výcviku v Česku podle ministerstva obrany proto letci bez balíčků na životě ohroženi nebyli. V případě, že se musí pilot vystřelit, vyšle zabudovaný palubní systém signál s informacemi o předpokládaném dopadu posádky i letounu. Během deseti minut pro letce podle armádních předpisů startují záchranné vrtulníky.

Jaký máte vy ve svém letadle balíček na přežití. Tak já určitě krabičku cigaret, 1.000 Kč na taxíka, flašku minerálky, a bonbony pro děti. :-))

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář