Sluchátka David Clark H10-13.4 pod lupou

01.07.2011

V kratším článku se s Michaelou Mlejnkovou podrobněji podíváme na stálici mezi sluchátky, která ovšem rozhodně pár slov zaslouží. Přesně to jsou David-Clark H10-13.4.

Sluchátka David Clark H10-13.4 pod lupou
Sluchátka David Clark H10-13.4 pod lupou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dostala se mi do rukou sluchátka značky David Clark, model H 10-13.4. Podle slov českých výrobců se jedná o nejprodávanější model ve své třídě. Pokud bychom se pohybovali ve sféře automobilů, jednalo by se o takzvanou střední třídu. Sluchátka jsou tradiční značkou amerického výrobce.

Sluchátka jsou nabízena ve třech variantách, a to verze H10–13.4 jako verze mono pro letouny, verze H10-13S stereo pro letouny a verze pro vrtulníky nese označení H10-13H. Měla jsem možnost vyzkoušet pasivní sluchátka H10–13.4 v praxi a trochu se vám je pokusím přiblížit v následujícím článku.

Obsah balení

Když rozbalíme bílou krabici s logem David Clark, najdeme v ní očekávaná sluchátka s gelovými náušníky, produktový list, uživatelský návod, záruční list a prospekt s nabídkou dalších sluchátek od společnosti David Clark. Vybavení je poměrně strohé, nicméně je možné dokoupit spoustu doplňků jako brašny, kryty na náušníky či různé redukce.

 

Konstrukce, vzhled a kvalita dílenského zpracování

Klasickou obloukovou konstrukci sluchátek tvoří kov, nicméně horní oblouk je doplněn měkčenou dvojitou pěnovou podložkou, která sluchátka dělá komfortnějšími a při delším letu na temeni hlavy tolik netlačí jako jiné modely. Komfort při letu poskytují zároveň gelové těsnící náušníky.

Perfektně řešený je i mikrofon. Vodící oblouk k mikrofonu je tvořen z pružného materiálu, který zachová nastavenou polohu a dobře se přizpůsobí prakticky jakémukoliv nastavení polohy. Nemusíte tedy s mikrofonem tolik bojovat, aby zůstal na požadovaném místě. Na boku levého náušníku je umístěno kolečko s aretací pro nastavení hlasitosti. Zde je opět výhoda aretace, zůstane nastaveno to, co požadujete, i když sluchátka odložíte na sedačku, nebo dáte do pouzdra.

Přívodní kabel je připojen na spodní straně levého náušníku a je z velice pružného a odolného materiálu, takže při manipulaci volně visí přes rameno a nepřekáží tolik při pohybu v kabině. Také leccos vydrží i při nepříliš jemné manipulaci.

Kvalita zvuku

Kvalita zvuku je velice dobrá díky odhlučnění okolního prostředí o 23 dB a speciální technologii mikrofonu. Mikrofon je odhlučněn tak, aby snímal minimum šumů a ruchu z okolního prostředí, například otáčky motoru, či kmitání vrtule. Zvuk je tak čistší a poslech i vysílání je o mnoho kvalitnější.

Pohodlí

Sluchátka jsou lehká, váží pouze 379 gramů a zajišťují tak o něco lepší komfort uživateli, než konkurenční produkty ve stejné třídě.

Praktické zkušenosti

Nejlepší test je takzvaný křest ohněm, takže do letadla a do vzduchu. Sluchátka sedí dobře na hlavě díky změkčení na temeni hlavy a gelovým náušníkům, ale méně příjemný pocit dodává poměrně silné sevření, které při delším letu není úplně nejpříjemnější.

Uživatelsky příjemná změna je zvuk, kde je znatelný velký rozdíl v odhlučnění. Všeobecně platným pravidlem v letadle je, že čím méně okolního hluku vnímáme, tím lépe se nám letí a let je příjemnější.

Zaujalo mne také konstrukční řešení mikrofonu, ten se dá dobře naštelovat během chvíle do prakticky jakékoliv polohy bez aretování či šroubování. Zároveň je mikrofon otočný na obě strany, což nám dává volbu, na jakém rameni je nám příjemnější mít kabel od sluchátek, nebo kde máme zapojení do intercomu.

Sluchátka jsou nabízena za cenu 6 990 Kč vč. DPH a zakoupit je můžete například na http://shop.aeroweb.cz/david-clark.

Výhody a nevýhody

Výhody:

  • Kvalitní zvuk
  • Dobré odhlučnění
  • Gelové náušníky
  • Variabilita mikrofonu
  • Dobrá cena
  • Záruka 5 let

Nevýhody:

  • Pevnější sevření hlavy
  • Dodáváno bez pouzdra (možné dokoupit)

Mohlo by vás zajímat