Ponese pražské letiště Havlovo jméno? Bude o tom jednat vláda

10.01.2012 13 příspěvků

Ponese pražské letiště Havlovo jméno? Bude o tom jednat vláda
Ponese pražské letiště Havlovo jméno? Bude o tom jednat vláda (Zdroj: Aeroweb.cz)

10. ledna 2012 - aktualizace

Debatu o pojmenování ruzyňského letiště po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi plánuje na vládě otevřít ministr financí Miroslav Kalousek. Podle očekávání ho k tomu dnes po jednání vyzvali pražští radní, kteří k věci vyslovili kladné stanovisko. Definitivně rozhdonout musí stát, který letiště vlastní.

Návrh na přejmenování letiště, se kterým ihned po Havlově smrti přišel režisér Fero Fenič, v internetové petici podepsalo přes 80 000 lidí včetně řady známých osobností. Výzva má ale i řadu odpůrců. Nesouhlasí s ní například Havlův tajemník Vladimír Hanzel, podle něhož bývalý prezident létání neměl rád.

Bez ohledu na výsledek si společnost Letiště Praha ještě před Vánocemi nechala zaregistrovat slovní ochrannou známku s možným budoucím názvem letiště v angličtině – Vaclav Havel Prague International Airport.

19. prosince 2011 - původní zpráva

Pražské mezinárodní letiště by v budoucnu mohlo nést jméno zesnulého exprezidenta Václava Havla. S návrhem dnes přišel režisér a producent Fero Fenič. Podle České televize již výzvu podepsala řada uměleckých osobností.

"Letiště je pro Čechy bránou ke svobodě, pro cizince prvním místem, přes které do naší země vstupují," stojí ve výzvě, kterou Fenič směřuje poslancům, senátorům a vládě, aby Havlovy zásluhy ocenili i pojmenováním ruzyňského aerodromu po něm.

Pro vyslyšení tohoto návrhu se již podpisem vyslovili herec Jiří Bartoška, zpěvačka Marta Kubišová či bývalá olympionička Věra Čáslavská. Fenič v této souvislosti také připomněl, že jména zemřelých prezidentů titulují řadu světových letišť, jako například v New Yorku či v Paříži.

Již v minulosti se v souvislosti se jménem českého letiště skloňovalo jméno bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, který se svou zahraniční politikou také zasloužil o pád železné opony. Návrh ale nezískal masovou podporu. V kontrastu s tím se jeví pojmenování letiště po Václavu Havlovi mnohem reálnější.

Mohlo by vás zajímat