Ředitelé EADS a Airbusu rezignovali

04.07.2006

Jeden ze dvou generálních ředitelů firmy EADS Noël Forgeard (59 let) a ředitel dceřiné společnosti Airbus Gustav Humbert (56) dnes rezignovali na své funkce. Změny ve vedení by měly obnovit důvěru ve společnost, kterou nedávno otřásla zpráva o zpoždění dodávek nového letadla A380 na trh.

Ředitelé EADS a Airbusu rezignovali
Ředitelé EADS a Airbusu rezignovali (Zdroj: Aeroweb.cz)

Forgearda podle dnešního prohlášení EADS nahradí Louis Gallois (62), šéf francouzské železniční společnosti SNCF. Na místo Humberta nastoupí Christian Streiff (51), bývalý ředitel francouzského výrobce stavebních materiálů Saint-Gobain. Druhý generální ředitel EADS Tom Enders (47) ve funkci zůstává.

Akcie EADS klesly od 14. června, kdy firma oznámila zpoždění dodávek A380 na trh, o 26 procent. Opoždění dodávek by mělo v příštích čtyřech letech snížit zisk firmy o dvě miliardy eur. EADS vlastní v Airbusu podíl 80 procent a nyní se chystá odkoupit zbylý dvacetiprocentní podíl britské BAE System Plc.

Zpráva o pozdějších dodávkách letadel vyvolala tlak na změny ve vedení EADS. Vedení i vlastnictví EADS je rovnoměrně rozděleno mezi Francouze a Němce, a firma tak má dva předsedy a generální ředitele. V očích obou zemí je tento podnik vzorovým příkladem evropské průmyslové integrace. Kritici naopak mluví o nepružném duálním řízení, závislosti na státní podpoře, neprůhlednosti a o příliš úzkých vazbách manažerů na politiky, napsaly agentury AP a Reuters.

Forgeard čelí i dalším problémům kvůli prodeji akcií EADS. Bývalý generální ředitel Airbusu byl jedním ze šesti manažerů EADS, kteří v březnu prodali velká množství akcií firmy. Francouzský dozor nad finančními trhy již provedl v ústředí Airbusu v Toulouse prohlídku, aby zajistil důkazy ohledně podezřelých transakcí s akciemi.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář