Týden ve světě letectví

11.03.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Do rodiny Rotaxů přibyl nový člen – motor 912 iS

Rakouský výrobce motorů, firma BRP-Powertrain, představil v týdnu vylepšený model pohonné jednotky Rotax 912 nazvaný Rotax 912 iS. Motor se pyšní vylepšenou technologií vstřikování paliva a novou kontrolní jednotkou ECU (Engine Control Unit), která by kromě optimální bohatosti směsi v daných výškách měla zajistit také snížení emisí oxidu uhličitého. „BRP dodržela svůj závazek, že bude navzdory ekonomické krizi pokračovat ve vývoji výkonných a přitom úsporných motorů,“ řekl José Boisjoli, prezident a CEO společnosti. „Motor Rotax 912 iS je výsledkem tohoto slibu.“ Sériová výroba nového modelu by měla začít v květnu letošního roku.

Prezentaci motoru Rotax 912 iS najdete ZDE!
Stránky, věnující se motoru Rotax 912 iS najdete ZDE!

Cessna Citation M2 má za sebou první let

Prototyp nového osmimístného (včetně dvou pilotů) stroje Cessna v týdnu úspěšně zahájil letový provoz typu Citation M2. Stroj odstartoval k prvnímu letu v pátek 9. března, necelý půlrok po svém představení. Letoun s maximální cestovní rychlostí 400 KTAS a doletem 1 300 námořních mil pohání motory Williams International FJ44-IAP-21 a je vybaven novou avionikou Garmin 3000. Podle vyjádření výrobce dosáhne výšky 41 000 stop za 25 minut. Informace uvedl server AVweb.

Boeing zatím počtem objednávek drží Airbus při zemi

Americký výrobce letadel Boeing od počátku letošního roku zatím vede v pomyslném souboji nad svým evropským konkurentem, firmou Airbus, co se týče počtu objednávek na nové produkty. Zatímco Airbus registruje 97 objednávek na nová letadla, Boeing jich přijal bez jednoho kusu čtyřikrát více. Vyplývá to z údajů za první dva měsíce roku 2012.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář