Týden ve světě letectví

25.03.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Američané obnoví pátrání po letadle Amelie Earhartové

Nedávno nalezená fotografie, zachycující pilotku Amelii Earhartovou na jednom z tichomořských atolů Nikumaroro pár měsíců po jejím zmizení v roce 1937, opět rozvířila řadu odborných i neodborných diskusí o osudu dnes legendární aviatičky. Americká vláda spolu se skupinou historiků proto opět obnoví hledání trosek letounu Lockheed Electra, ve kterém se pokusila o let kolem světa. Hlavní část pátrání, které bude financováno výhradně ze soukromých zdrojů, se zaměří na hluboké vody v okolí atolu Nikumaroro. V týdnu to oznámilo americké ministerstvo zahraničí.


Nalezený snímek s Amelií Earhartovou

Earhartová se zapsala do dějin jako první žena, která přeletěla Atlantický oceán. Jako pasažérka absolvovala transatlantický let již v roce 1928, samostatný přelet následoval o čtyři roky později. Svou pouť kolem světa však nedokončila a za nejasných okolností, dosud opředených legendami, zmizela v červenci 1937 mezi Novou Guineou a Howlandovým ostrovem. Nejodvážnější teorie říkají, že pilotka byla americkou špionkou a její osud zpečetili Japonci, jiní zase tvrdí, že let kolem světa zdárně dokončila a s novou totožností v pokoji dožila v americkém New Jersey.

Cessna míří do Číny, bude tu vyrábět menší jety a GA letouny

Společnost Cessna Aircraft Company a Leteckoprůmyslová korporace Číny (AVIC) podepsaly v pátek dohodu o vzájemné spolupráci při formování všeobecného letectví a menší obchodní dopravy v Číně. Prakticky to znamená, že Cessna bude v Lidové republice vyrábět business jety a jednomotorové letouny určené pro zdejší trh. Vznik nových podniků za majetkové účasti obou firem se očekává v příštím roce. Cessna již v Číně vyrábí lehké sportovní letadlo (LSA) C162 Skycatcher, sestavovány jsou však stroje až v Americe.

Airbus, Boeing a Embraer budou podporovat vývoj biopaliv

Evropský výrobce letadel Airbus, americký Boeing a brazilský Embraer podepsali ve čtvrtek dohodu o spolupráci při vývoji leteckých biopaliv. Výrobci ve společném prohlášení uvedli, že budou podporovat, propagovat a urychlovat zavedení biopaliv a nových zdrojů. „Jsou chvíle, kdy je možné soupeřit, a jsou chvíle, kdy je třeba spolupracovat. Největšími hrozbami našeho průmyslu jsou ceny ropy a vliv obchodní letecké dopravy na životní prostředí,“ zdůvodnil Jim Albaugh, CEO Boeingu, podepsání memoranda.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář