AKTUALIZOVÁNO: Záchranáři našli trosky ruského Superjetu

10.05.2012

AKTUALIZOVÁNO: Záchranáři našli trosky ruského Superjetu
AKTUALIZOVÁNO: Záchranáři našli trosky ruského Superjetu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tragédií včera skončil předváděcí let jednoho z nejnovějších dopravních strojů současnosti - ruského Suchoje Superjetu 100. Stroj s necelou padesátkou lidí na palubě odstartoval z letiště v indonéské Jakartě. Po třiceti minutách s ním řízení letového provozu však ztratilo radiový i radarový kontakt. Po včerejším neúspěšném pátrání záchranáři dnes ráno trosky objevili.

Podle pilotů záchranářských vrtulníků, kteří trosky lokalizovali, leží kusy letounu pod úpatím vrcholu Mount Salak. Na místo se nyní snaží dostat záchranáři po zemi, ale přístup jim komplikuje strmý zarostlý terén. Podle zástupců letiště v Jakartě bylo na palubě Superjetu 36 pasažérů - potenciálních kupců a novinářů, dva členové posádky a dva zástupci ruského výrobce.

Letoun registrace RA-97004 se nacházel v okolí hory Mount Salak (vrchol 2 211 m / 7 254 ft.), když řídící pilotům povolil klesání z 10 000 stop do 6 000 stop. Radarový kontakt s letounem byl ztracen ve výšce zhruba 6 200 stop. Podle údajů serveru Aviation Herald se letoun v té době nacházel v pravé klesavé zatáčce, když kroužil okolo hory Mount Salak.

Zástupci společnosti Suchoj uvedli, že stroj pilotovali velmi zkušení letci, kteří mimo jiné testovali vůbec první prototyp Superjetu 100. Ten den se jednalo již o druhý předváděcí let z Jakarty a během ani jednoho z letů nehlásila posádka žádné potíže.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář