POZOR! Rezervace příletů pro Plzeňské letecké dny dnes končí!

22.08.2012 6 příspěvků

POZOR! Rezervace příletů pro Plzeňské letecké dny dnes končí!
POZOR! Rezervace příletů pro Plzeňské letecké dny dnes končí! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nadcházející víkend 25. a 26. srpna bude v Plzni-Líních opět patřit letadlům všech možných kategorií. Plzeňské letecké dny 2012 však zároveň výrazně omezí místní provoz. Kromě pozměněných příletových a odletových pravidel, vymezených dodatkem Letecké informační příručky AIP SUP 2/12, je třeba také zažádat o přidělení příletového a odletového okna, jakéhosi časového slotu. Dnešním dnem navíc přihlašování příletů končí!

Pozor na příletové časy a body

Letadlům, která nebudou zapsána v seznamu letadel návštěvníků, nebude podle vyjádření organizátorů umožněn přílet na letiště v Líních (LKLN). Pro přihlášení je třeba vyplnit formulář a zažádat o zvolené příletové/odletové okno. Oken je celkem devět dvojic po dvaceti minutách a jejich celková kapacita odpovídá kapacitě letištních stojánek, určených pro návštěvníky. Příletová okna jsou rozdělena mezi 8. a 11. hodinou SELČ, odletová po ukončení letových ukázek po 17:30 SELČ.

I po organizátorem schváleném příletu je však třeba dbát zvláštních pravidel - zejména specifikovaných příletových a odletových bodů do dočasně rezervovaného prostoru, který po většinu obou dní nahradí a rozšíří letištní provozní zónu (ATZ) Plzeň-Líně. Pro přílety jsou vytyčeny body Nýřany (sever) a Chlumčany (jih), pro odlety body Stod (dráha 24), Štěnovice a Touškov (oba dráha 06). Při všech letech je vyžadováno oboustranné radiové spojení na frekvenci Líně INFO 129,000 MHz.

Příletový formulář najdete ZDE!
Informace o příletech (AIP SUP 2/12) najdete ZDE!

Od Andul přes gripeny až po Extru

Program Plzeňských leteckých dnů je poměrně nebitý a návštěvníci se mohou těšit na přehlídku jak historických letounů jako je Boeing Stearman nebo Bücker Bü-131, tak proudových vojenských letounů současnosti jako L-159 Alca a JAS-39 Gripen. Chybět nebude trio legendárních Antonovů An-2 a na akci vystoupí také letecký akrobat Martin Šonka na letounu Extra 300. Na své si přijdou i milovníci rotorů - kromě sobotní ukázky vrtulníku Bell 412 v barvách Policie ČR uvidí návštěvníci po oba dny také W-3 Sokol armádních záchranářů.

Kromě nebeských představení je připraven také doprovodný program včetně statických ukázek nejen letounů, vyhlídkové lety nad Plzní a okolím, tandemové seskoky a mnoho dalšího. Cena vstupného v předprodeji činí 170 korun, za vstupenku zakoupenou na místě zaplatíte 199 korun. Pro děti do dvanácti let a držitele karet ZTP je akce zdarma. Cena vstupného se nevztahuje ani velitele přilétavších letounů, ostatní pasažéři zaplatí standardní ceny.

Více informací o PLD 2012 najdete na webu ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Příletové sloty

22.08.2012 v 13:37 pilotBlack

Snaha organizátorů omezit přílet na letecký den vlastním letounem pomocí slotu mi připadá hloupá. Velikostí je akce podobná leteckému dnu v Plasích a tam sloty nejsou,přiletí cca 50-80 letadel a nikdy nebyl problém...Pochopím to ještě v případě Pardubic, ale zde je to mimo mísu. Navíc registrace není on-line a tak není možné ani vybrat vhodný neobsazený slot, protože prostě nejsou známy. Palec dolu!

Odpovědět

Sloty

22.08.2012 v 15:25 Pawlick

Jsem též nemile překvapen, že jsou za a sloty obsazeny a za b, že vůbec jsou :-( Chtěli jsme se přiletět podívat a takhle holt poletíme jinam. Co se dá dělat. Také palec dolů...

Odpovědět

Příletový slot

22.08.2012 v 16:10 Mensha

Přidávám se k názoru kolegy Blacka...od organizátorů velmi amatérské.

Odpovědět

Slot

22.08.2012 v 22:27 Kuba

Informace o slotech na takovou řadovou akci zní snad jako virální reklama, která má vzbudit dojem, že jde o něco mimořádného. Taky letím jinam.

Odpovědět

RE: Příletové sloty

23.08.2012 v 7:19 Aura

Já bych řekl že nikdo nikoho neomezuje, sloty jsou zcela standartní praxe na všech větších leteckých akcích. Srovnávat PLD s Plasama je totálně mimo mísu, do Plas jezdím každý rok a nikdy tam nebylo víc než 20 letadel na ploše a o velikosti a kvalitě programu ani nemluvě.

Odpovědět

příletové sloty

26.08.2012 v 12:29 F.K.

Vzhledem k tomu, že tam prý bylo 12 letadel návštěvníků lze vyvodit, že to neni tak veliká letecká akce. A asi dost lidí to odradilo, včetně mě. Známý byl letecky v Duxfordu a žádné sloty tam nebyly.

Odpovědět

Přidat komentář