Týden ve světě letectví

09.09.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Češi střežící Pobaltí zažili první ostrý start

Ani ne týden po zahájení ostrahy vzdušného prostoru pobaltských státu museli čeští piloti se svými gripeny odstartovat k prvnímu ostrému zásahu.
Rozkaz k okamžitému vzletu přišel ve středu odpoledne. Dvojice gripenů měla za úkol zachytit a identifikovat neznámý letoun, který narušil vzdušný prostor Estonska. Podle dostupných informací se mělo jednat o dopravní Antonov An-26.

Není ovšem jasné, zda letoun patřil ruskému letectvu, které se dá považovat za takřka "tradičního" narušovatele vzdušného prostoru v Pobaltí, nebo jestli patřil jinému z okolních států. Detailní informace o zásahu velení NATO nezveřejňuje.

Tento typ zásahu není pro české stíhače ničím novým. Při svém minulém působení v Pobaltí v roce 2009 museli piloti několikrát odstartovat vůči neznámému letounu a v naprosté většině případů šlo právě o letoun ruského letectva.

Raketoplán Endeavour zamíří na místo posledního odpočinku

Vysloužilý raketoplán Endeavour brzy zamíří do California Science Centre na zádech upraveného Boeingu 747. Raketoplán vyrazí 17. září z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, aby stejný den dosedl na letiště v Johnsonově vesmírném středisku poblíž texaského Houstonu. Další část letu, plánovaná na 19. září, donese vesmírný stroj na základnu amerického letectva Edwards v Mohavské poušti. Do Los Angeles raketoplán dorazí 20. září.

Poslední den přeletu se bude celý odehrávat nad státem Kalifornie. Raketoplán se podívá nad San Francisco a Sacramento a po návštěvě dalších významných míst přistane boeing nesoucí raketoplán na letišti v Los Angeles. Poslední část cesty se bude Endeavour přesouvat po zemi. Byť si náročný přesun vyžádá odstranění elektrických vedení i stromů podél plánované trasy, Kalifornie tím získá další cenný "bod zájmu" do své sbírky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář