Airbus Military testuje několik vylepšení pro C-295 CASA

19.02.2013

Airbus Military testuje několik vylepšení pro C-295 CASA
Airbus Military testuje několik vylepšení pro C-295 CASA (Zdroj: Aeroweb.cz)

Airbus Military, vojenská divize koncernu EADS, přišel nedávno s několika technickými vylepšeními pro armádní transportní letouny C-295 CASA, které jsou také ve výzbroji Armády České republiky.


C-295 CASA s namontovanými winglety

Prvním vylepšením jsou nové winglety, které nyní prochází intenzivním letovým testováním. Výrobce si od wingletů slibuje zlepšení výkonů stroje, a to hlavně při vzletu z krátkých a vysoko položených ranvejí, a také zlepšení ekonomiky provozu letounu. Winglety bude možné nainstalovat na všechny C-295 v provozu, tedy i na české stroje.

V nejbližší době plánuje Airbus otestovat i nový head-up displej, který bude spolupracovat s novým avionickým vybavením letadla a ulehčí tak práci posádce. Poslední novinkou pro C-295 je systém OBIGGS (On-Board Inert Gas Generation System), který snižuje obsah kyslíku ve vzduchu a tento ochuzený vzduch poté pumpuje do palivových nádrží stroje. Toto opatření výrazně snižuje možnost vzplanutí paliva v nádržích a zlepšuje tak šance letounu na přežití v bojových podmínkách, kde reálně hrozí poškození letounu za letu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář