Cessna představila prototyp nového ULL letadla

25.07.2006

Cessna představila prototyp nového ULL letadla
Cessna představila prototyp nového ULL letadla (Zdroj: Aeroweb.cz)

25.7.2006

Cessna na airshow Oshkosh 2006 představila svůj prototyp konceptu ULL letounu.

Hornoplošník, který je již nyní schopen letu, má hliníkovou kostru trupu pokrytou kompozitovými materiály a příďový podvozek. Letadlo má v současnosti zabudován motor Rotax 912S o výkonu 100 hp, ten byl vybrán pro svůj vynikající poměr výkon/váha. Konečná volba motoru, stejně jako většiny dalších komponentů - včetně možnosti zabudovaného padáku - musí počkat, dokud společnost definitivně nerozhodne o svém vstupu na trh ULL letounů.

Pro managament i inženýry firmy bylo velkou výzvou představit koncept ULL letounu na Oshkosh 2006. Celé letadlo, od prvních náčrtů po prototyp, bylo v navrženo v průběhu uplynulých 10 týdnů!

Cessna využije airshow k průzkumu zájmu o nový typ a celý koncept ULL letounu. Pokud si sama Cessna dokáže, že trh je pro její výrobu dostatečně atraktivní, společnost na něj vstoupí.

Předseda představenstva Cessny, Jack Pelton, řekl: ,,Neočekáváme prodej v řádu 2000 letadel ročně."

Cessnu uspokojí pouze ,,vhodný" objem výroby obvyklý pro velkou leteckou firmu. "Bylo by to rozšíření naší řady výrobků pro přilákání nových, začínajících, pilotů." Rozhodnutí vyrábět/nevyrábět by mělo být učiněno do prvního čtvrtletí roku 2007.

Zdroj: www.aopa.org

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář