Piloti Dremlifteru omylem přistáli na malém letišti ve Wichitě

22.11.2013

Piloti Dremlifteru omylem přistáli na malém letišti ve Wichitě
Piloti Dremlifteru omylem přistáli na malém letišti ve Wichitě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kuriózní moment se včera večer přihodil na regionálním letišti Jabara (KAAO) v americké Wichitě ve státě Kansas. Poněkud nečekaně se zde na 16 hodin ukázal Boeing 747-400 Dreamlifter společnosti Atlas Air. Stroj mířící z New Yorku měl namířeno na nedaleké McConnellovo letiště, piloti se však spletli a přistáli o 13 kilometrů dříve.

Letoun registrace N780BA s dvěma piloty na palubě údajně prováděl GPS/RNAV přiblížení na dráhu 19L McConnellovy letecké základny (KIAB). Po přistání na dráhu oznámili piloti záměr uvolnit dráhu po pojezdové D, načež zmatený řídicí na věži letiště KIAB posádce oznámil, že se nachází ještě 8 námořních mil od základny. Posádka si následně uvědomila svůj omyl a myslela si, že přistála na dráze 19 letiště Beech (KBEC).

Řídicí následně po posádce Dreamlifteru žádali ověření zeměpisné polohy na základě souřadnic letiště Beech. Posádka však uváděla ještě jiné koordináty, podle nichž se nakonec podařilo identifikovat, že letoun přistál na dráze 18 letiště Jabara, ležícího na prodloužené ose dráhy 19L v zamýšlené destinaci.

Tam se nakonec podařilo letoun po asi 16 hodinách přeletět, a to bez nutnosti vyložení jakéhokoliv nákladu a navzdory tomu, že letiště Jabara disponuje dráhou v limitní délce 1 850 metrů. Dreamlifter byl za pomoci tahače otočen do směru dráhy 01 kvůli změně směru větru a vzlétl s minimálním možným množstvím paliva, aby po dalších 20 minutách konečně přistál v původním cíli své cesty.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář