Vlečný Turbo Dynamic s Rotaxem 914 získal německé osvědčení

12.06.2014 3 příspěvky

Vlečný Turbo Dynamic s Rotaxem 914 získal německé osvědčení
Vlečný Turbo Dynamic s Rotaxem 914 získal německé osvědčení (Zdroj: Aeroweb.cz)

Koncem května zaznamenal slovenský výboce letounů Aerospool další milník pro svůj letoun WT9. Speciálně upravený vlečný Dynamic Turbo Tow totiž získal certifikaci německého leteckého úřadu. A na nový typ již výrobce registruje první objednávky.

Dynamic Turbo Tow pohání oproti klasické verzi výkonnější motor Rotax 914UL o výkonu 115 koní osazený stavitelnou elektricky ovládanou vrtulí Woodcomp SR2000. Při letových testech dosáhl ultralight průměrné rychlosti 230 km/h při 75% výkonu. Za hodinu provozu v tomto režimu letoun spotřeboval 21 litrů benzínu.


Záběry z testovacích letů Dynamicu TT / Video Aerospool

Nově certifikovaný Dynamic může vlekat kluzáky až do maximální vzletové hmotnosti 750 kg a zájem o jeho služby dokládá prvních pět objednávek z Německa a Rakouska. Cena vlečného letadla s radiostanicí, "eskovým" odpovídačem a záchranným raketovým systémem činí bezmála 114 000 Eur bez DPH.

Dynamic Turbo Tow je modifikací osvědčené koncepce letounu WT9 Dynamic, který si v poslední dekádě vydobyl pozici jak na evropském trhu ultralightů, tak coby letoun kategorie LSA ve Spojených státech. Letos v květnu byl zákazníkovi předán jubilejní 500. vyrobený kus. O kvalitách a spolehlivosti tohoto letounu se přesvědčil i cestovatel Jiří Pruša, který se svým Dynamicem OK-LEX nedávno doletěl až na Kanárské ostrovy a již v pondělí 16. června se vydá na další část své expedice, o níž jsme vás informovali.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Letoun?

20.06.2014 v 8:48 Dalibor

Tak a teď tomu trochu nerozumim. Znamená to, že byl v tom Německu certifikován jako letoun a nikoli SLZ? Tudíž by bylo třeba pro jeho řízení PPL?

Odpovědět

RE: Letoun?

20.06.2014 v 9:01 Adam Zuska

Dalibore, nikoliv. Byl certifikován jako ultralehký letou. PPL tedy v Německu netřeba.

Odpovědět

LETUN - Terminologia

21.06.2014 v 7:02 Milos

Troska poriadku do terminologie. Podla L7: Lietajúce zariadenie (Flying apparatus) Lietadlo urcené na letecký šport a rekreacné lieta− nie, na stavbu a prevádzku ktorého platia osobit− né podmienky. Lietadlo (Aircraft) Zariadenie schopné pohybu v atmosfére násled− kom reakcií iných ako sú reakcie vzduchu voci zemskému povrchu. Letún (Aeroplane) Motorové lietadlo tazšie ako vzduch, ktorého vztlak potrebný na let vzniká pôsobením aero− dynamických síl na nosné plochy, pricom tieto plochy zostávajú pri danej konfigurácii voèi lietad− lu nepohyblivé. Ergo podla platneho predpisu je ultralajt/motorovy/ tak lietadlo ako aj letun, avsak na stavbu a prevádzku platia osobitné podmienky. Pod pojmom lietadlo /Aircraft/ je v zmysle tohto zakona rozumwn& aj balon, klzak, virnik ci helikoptera. Prajem penky den

Odpovědět

Přidat komentář