RBAR: Šonka v Gdyni na body nedosáhl, celkové vedení si pojistil Arch

27.07.2014

RBAR: Šonka v Gdyni na body nedosáhl, celkové vedení si pojistil Arch
RBAR: Šonka v Gdyni na body nedosáhl, celkové vedení si pojistil Arch (Zdroj: Aeroweb.cz)

V druhém evropském závodě letošního ročníku Red Bull Air Race si další důležité body za vítězství připsal Rakušan Hannes Arch. Na pódiu v polském přístavu Gdyni se za ním seřadili Brit Nigel Lamb a Matt Hall z Austrálie. V posledním letošním závodě nad vodou naopak poprvé na body nedosáhl Martin Šonka.

Sedmé místo z kvalifikace jedinému českému zástupci v master class zaručovalo, že právě jeho závodní speciál Zivko Edge 540 bude otevírat nedělní klání. Dvousekundová penalizace za přílišný náklon v bráně číslo 3 ovšem hodně usnadnila postup Hallovi, jeho soupeři v úvodním duelu. Stejnou penalizaci si vysloužil také Američan Kirby Chambliis. Jeho ovšem do fáze Super8 posunula hned čtyřsekundová penalizace Němce Matthiase Dolderera. Velice pěkným letem se v úvodní fázi prezentoval francouzský pilot Nicolas Ivanoff, jehož se nepovedlo porazit ani talentovanému Kanaďanovi Peteu McLeodovi. Ten šel přesto dál coby lucky loser.

Také Japonec Jošihide Muroja si chybou připsal k celkovému času další dvě vteřiny navíc, a tak Archovi k postupu dál stačil taktický a jistý let. Snad poprvé letos vypadal velmi nadějně také let Američana Michaela Gouliana, který se stejně jako jeho krajan Chambliss letos trápí. Nejstarší pilot ve startovním poli Lamb si však svůj výkon zkušeně pohlídal a svého soka porazil. Goulian v tu chvíli ještě držel druhou postupovou příčku mezi poraženými a definitivně tak bylo jasné, že Šonka skončí před početnými českými hloučky na polské pláži poprvé bez bodů. Obrovské, skoro pětisekundové zlepšení oproti kvalifikaci předvedl v posledním duelu duchovní otec šampionátu Peter Besenyei z Maďarska a ačkoliv obhájce celkového prvenství z Británie Paul Bonhomme letěl výtečně ahladce postoupil, maďarský veterán proklouzl dále jako druhý "šťastný poražený" na úkor Gouliana.


Foto Red Bull Air Race

Besenyei také otevíral druhou fázi osmi nejlepších pilotů, ale dvě sekundy za příliš vysoký průlet brány jej v dalším postupu zastavil. Stejný osud stihl i dobře rozjetého Ivanoffa. Další letci v pořadí Chambliss a Hall postupně zaujímali první místa. Po nich však přišlo vůbec první DNF celého závodu pro smolaře McLeoda, jenž se provinil příliš vysokým přetížením v jedné ze zatáček. Pak už ale předvedl svou "krasojízdu" Arch a novým traťovým rekordem si jasně řekl o průběžné vedení. S pořadím už mohla zahýbat pouze dvojice Britů. Zatímco Lamb předvedl čistý let bez prohřešků a v solidním postupovém čase, velký favorit a vítěz kvalifikace Bonhomme jeden z pylonů obletěl na hraně maximální povolené výšky a od rozhodčích si za to vysloužil penalizaci, která jej odsunula na páté, první nepostupové místo. Anglický gentleman byl po závodě z verdiktu sudích viditelně rozčarovaný.

Mezi Final4 se tak protáhl i Chambliss, který konečně prolomil letošní špatné výsledky a snad konečně trochu navnadil i americké fanoušky, kteří se již chystají na blížící se podzimní podniky v Texasu a v Las Vegas. Zcela nejvíce ovšem potěšil své fandy vítěz Arch, který se tak po dvou prvenstvích a po dvou druhých místech zase o něco přiblížil titulu, který může navíc oslavit v nedávno ohlášeném novém dějišti velkého finále ročníku 2014 v rakouském Spielbergu.

V celkovém pořadí má tak Arch 42 bodů před druhým Bonhommem s 29 a na něj dotírajícím Lambem s 26 body. Martin Šonka je s osmi body celkově na děleném šestém místě. Další závod čeká piloty 17. srpna. Pylony se budou tyčit tentokrát na závodním oválu pro koně v anglickém Ascotu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář