Den letiště Letňany nabídne unikátní podívanou ve vzduchu i na zemi

01.09.2014 1 příspěvek

Den letiště Letňany nabídne unikátní podívanou ve vzduchu i na zemi
Den letiště Letňany nabídne unikátní podívanou ve vzduchu i na zemi (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již pátý ročník Dne letiště Letňany se uskuteční v sobotu 6. září a bude se zároveň jednat o oslavu 90. výročí zahájení provozu. Návštěvníci uvidí unikátní setkání historických letadel československé konstrukce, ale i mnoho dalších strojů ve vzduchu i na zemi, akrobatické lety, seskoky padákem a také bohatý pozemní program.

Program Dne letiště Letňany je přizpůsobený tak, aby se bylo stále na co dívat a každý si mohl vybrat to, co ho zajímá. Ve vzduchu se představí například originální ruský letoun Polikarpov Po-2 z druhé světové války, který bude zapojen i do pozemního programu. Návštěvníci tak uvidí nálet na ukázku historického letiště Luftwaffe, které se bude bránit funkčním protiletadlovým kanónem. Podobně bude letecký a pozemní program v interakci při dobové vojenské ukázce nácviku protiletadlové palby kulometného družstva československé armády. Po obloze se budou prohánět i další historické skvosty. Například první československý poválečný stroj Sokol M-1C získal ocenění za nejkrásnější letoun na Sletu československých letadel v červenci 2014 a je jedním ze dvou letuschopných Sokolů na světě.


Mráz M-1C Sokol / Foto Archiv letiště Praha Letňany

Po celý den budou návštěvníkům k dispozici statické ukázky letadel. Dokonce budou moci usednout do kokpitu některých letadel, například do proudové stíhačky Mig-21. Kdo bude mít zájem, může se nad areálem proletět díky nabídce vyhlídkových letů. V přestávkách programu představí umění svých malých strojů letečtí modeláři. Pozornost zaujmou jistě také ukázky historické vojenské techniky a vojenských kempů. Fanoušky do létání budou určitě lákat také prezentační stánky partnerů Dne letiště.

Příznivce historie zase potěší zahájení výstavy fotografií o historii letiště Praha Letňany. Přestože letiště slaví 90. let od svého vzniku, výstava jde ještě dále do minulosti a ukáže také začátky letectví, které jsou s tímto územím spojeny. Výstava je situována u restaurace Letecká vyhlídka, kde zůstane i po skončení Dne letiště. Pro ty nejmenší, které program nezaujme, je k dispozici dětský koutek.

Přístup na letiště bude po celou sobotu od výstaviště PVA u stanice metra Letňany. Vstupné je zdarma.


Program Dne letiště Letňany 2014 (klinout pro zvětšení)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Fw-190

02.09.2014 v 20:41 Jožo

Zdravím, ten fw-190 zmíněný v programu je UL replika, nebo je to něco "většího"? Díky

Odpovědět

Přidat komentář