NASA testuje elektrický pohon na Tecnamu P2006T

25.03.2015

NASA testuje elektrický pohon na Tecnamu P2006T
NASA testuje elektrický pohon na Tecnamu P2006T (Zdroj: Aeroweb.cz)

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) zahájil testy na původně dvoumotorovém letounu Tecnam P2006T pro ověření možnosti jeho elektrického pohonu. Cílem projektu je vytvořit bezpečnější, účinnější, provozně levnější a více ekologické letadlo.

Technologie pod názvem LEAPTech (Leading Edge Asynchronous Propeller Technology) předpokládá umístění 18 elektricky poháněných vrtulí před náběžnou hranu Tecnamu P2006T. Jejich pohon zajišťují lithium-železo-fosfátové baterie. Křídla s rozpětím bezmála 9,5 m jsou vyrobena s příměsí karbonu. X-plane, jak se tato upravená verze P2006T nazývá, by měl vzlétnout v průběhu příštích pár let a umožnit inženýrům z NASA porovnat výkony a charakteristiky elektricky poháněného letounu se standardní verzí.


Foto NASA

Předpokládá se, že X-Plane bude dosahovat cestovní rychlosti 175 uzlů v hladině 12 000 stop. Na čistě elektrický pohon uletí 200 NM, na hybridní až 400 NM. Hmotnost prázdného čtyřmístného letadla by se měla pohybovat kolem 1 350 kg.

Tento projekt je pokusem NASA ověřit možnosti elektrického pohonu letadel všeobecného letectví i s jejich následným zaváděním do provozu v příštích deseti letech. Na jeho vývoji se podílí s dalšími americkými výrobci.

Italská společnost Tecnam v roce 2014 otevřela svou pobočku poblíž letiště Sebring na Floridě v Severní Americe. Středisko o rozloze téměř 2 000 m2 neslouží pouze pro prodej letounů, ale i pro jejich servis, pravidelnou údržbu a výcvikové centrum, případně jako sklad náhradních dílů pro tecnamy létající v Severní Americe.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář