Začíná cvičení Lion Effort 2015, pozor na rozsáhlá omezení

11.05.2015

Začíná cvičení Lion Effort 2015, pozor na rozsáhlá omezení
Začíná cvičení Lion Effort 2015, pozor na rozsáhlá omezení (Zdroj: Aeroweb.cz)

Česká republika počínaje zítřkem hostí třetí ročník leteckého cvičení států provozujících libovolné verze letounu JAS-39 Gripen pod názvem Lion Effort 2015. Akce bude probíhat od 12. do 24. května v průběhu pracovních dní. O omezeních vzdušného prostoru vyhrazených pro tuto akci jsme vás již informovali.


JAS-39 Gripen / foto Armáda České republiky

Pozor na omezení vzdušného prostoru

V souvislosti s cvičením Lion Effort 2015 věnujte pozornost omezením vzdušného prostoru a plánu AUP.

Aktivní účast na akci přislíbilo Švédské království a Maďarsko, Thajské království se zúčastní bez své letecké techniky. Česká armáda do cvičení zapojí letouny JAS-39 Gripen, L-159 ALCA, vrtulníky Mi-171 a Mi-24 a transportní letoun CASA C-295. NATO poskytne letouny F-16 Fighting Falcon z polské a Eurofighter Typhoon z německé domovské základny. Dále se připojí i letoun pro včasnou výstrahu AWACS a tanker pro dočerpávání paliva za letu.

V dopoledních hodinách bude probíhat cvičení součinnosti všech letounů (Composite Air Operations - COMAO), odpoledne bude vyhrazeno pro trénink manévrů a vzdušného boje. 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic se v rámci „Base Defence Zone“ postará o simulovanou obranu letecké základny.

Lion Effort 2015 bude nejrozsáhlejším cvičením svého druhu, jaké kdy Česká republika hostila. 23. května nabídne Den otevřených dveří letiště Čáslav návštěvníkům možnost prohlédnout si skoro tři desítky bojové techniky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář