Douglas C-47, který bombardoval Hitlera, možná znovu vzlétne

07.06.2015

Douglas C-47, který bombardoval Hitlera, možná znovu vzlétne
Douglas C-47, který bombardoval Hitlera, možná znovu vzlétne (Zdroj: Aeroweb.cz)

„That's All, Brother" je jméno ikonického letounu Douglas-C47, který vedl invazi spojeneckých vojsk v průběhu Dne D, začátku konce druhé světové války. Po jejím skončení několikrát změnil majitele a nikdo dlouho nevěděl, kde přesně a v jakém stavu se nachází. Jeho cesta měla skončit u společnosti Basler Turbo Conversion, která nevěděla, jak cenný kus historie se jí dostal do rukou a plánovala letoun přestavět na turbovrtulový BT-67. Seržant Matt Scales z Národní alabamské letecké stráže (AANG) však pomocí seriového čísla letounu - 42-92847 - „vrak" identifikoval a spojil se s organizací Commemorative Air Force (CAF). Ta nyní vyhlašuje veřejnou sbírku na záchranu letounu, který se nesmazatelně zapsal do historie. Zprávu přinesl portál Generalaviationnews.com

 
Video CAF představuje ikonický letoun druhé světové války / CAF

„Máme v plánu letadlo restaurovat do jeho původní podoby, zprovoznit jej a používat ke vzdělávacím účelům,“ uvádí představitelé CAF. Veřejná sbírka, kterou vypsali, si klade za cíl vybrat částku 250 000 dolarů a následně ji využít k obnově letadla. „Dalším cílem je létat s ním napříč Spojenými státy a představovat jím historii boje za svobodu,“ osvětluje CAF.

Jméno letounu bylo vzkazem nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, neboť právě odhodlané výsadkářské oddíly a shazované bomby byly odpovědí spojeneckých vojsk na jeho agresi. A právě Douglas C-47 Skytrain jménem „That’s All, Brother“ stál v čele vyloďujících se vojsk v Normandii 6. června 1944.

Commemorative Air Force je texaská nezisková organizace zaměřující se na restaurování historických letadel působící již od roku 1957. Od šedesátých let 20. století věnuje speciální pozornost letounům druhé světové války. Mezi více než 140 letadel zpravovaných CAF patří napřílkad P-51 Mustang, elegantní F8F Bearcat nebo zcela unikátní Boeing B-29 Superfortress.

Více informací o projektu a možnost finančně jej podpořit naleznete zde.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář