Armáda ČR na nákupech, shání až 18 nových vrtulníků

20.07.2015

Armáda ČR na nákupech, shání až 18 nových vrtulníků
Armáda ČR na nákupech, shání až 18 nových vrtulníků (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vzdušné síly České republiky čeká v dohledné době částečná modernizace. Za oběť jí padne celkem sedmnáct ruských vrtulníků  Mi-24V, exportně označovaných jako Mi-35, které nahradí dvanáct modernějších strojů. Pokud by se armáda rozhodla také pro výměnu deseti polských W-3A Sokol, rozrostl by se nákupní seznam na osmnáct položek. O plánovaném nákupu informoval portál Armadninoviny.cz 


Žhavý kandidát Bell Uh-1Y Venom / Foto Bell helicopter

Armáda získala nejdříve sedm kusů Mi-35 v roce 2003, dva roky nato dalších deset jako vyrovnání ruského dluhu. Spekuluje se o třech možných horkých kandidátech, kteří by Mi-35 mohli nahradit: Bell UH-1Y Venom společnosti dodávající vrtulníky rovněž Policii ČR, anglicko-italský AgustaWestland AW139, případně korejský Korean Airspace KUH-1 Surion.  

Největším favoritem je víceúčelový americký Venom. Léty i lety prověřený stroj americké armády prokázal své kvality snad ve všech konfliktech, kterých se USA účastnily, včetně Iráku či Afghánistánu. Stroj lze vybavit raketami země-vzduch, velkorážním kulometem nebo jinými zbraňovými systémy. Venom se nezalekne ani transportních misí. V jeho prospěch hovoří rovněž spolupráce Bell Helicopter a LOM Praha, zajišťující servis strojů na území ČR. 

AgustaWestland AW139 je víceúčelový armádní vrtulník, přičemž objednávku 920 kusů potvrdilo dohromady 70 zemí světa. Podle vyjádření výrobce se jedná o jeden z nejlépe se prodávajících vrtulníků ve své kategorii, který by měl v budoucnu stanout ve výzbroji mnoha armádních sil. V současné době jej však používá pouze italská armáda a to výhradně k transportním účelům. Na rozdíl od Venomu tak za sebou nemá bojové výsledky a jeho nákup by byl pro armádu krokem do neznáma. Výrobce je však schopen poskytnout militarizovanou verzi AW139M nesoucí zbraňové systémy podle přání zákazníka. 

Korejský Surion se jeví jako nejméně pravděpodobná volba ze tří kandidátů. Převážně transportní letadlo je součástí jihokorejské armády od roku 2013.

Původní plány armádního nákupu uvažovaly rovněž o nahrazení transportních W-3A Sokol, vyvíjených v sedmdesátých a osmdesátých letech v Polsku. Deset kusů těchto strojů by v hangárech mohlo nahradit celkem šest modernějších vrtulníků plnících záchranné, pátrací a transportní mise.  

Pokud by tedy armáda přistoupila i k výměně Sokolů, mohla by si pořídit více typů nových strojů, například kombinaci amerických Bell Venom a západoevropských AW139.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář