Vysoká cena hromadného seskoku, srážku dvou letadel nepřežilo sedm lidí

20.08.2015 16 příspěvků

Vysoká cena hromadného seskoku, srážku dvou letadel nepřežilo sedm lidí
Vysoká cena hromadného seskoku, srážku dvou letadel nepřežilo sedm lidí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Parašutistický tým ze Slovenska v průběhu dopoledne nacvičoval hromadný seskok na víkendový letecký den Slavnica 2015. V průběhu letu se však jejich letadla srazila, z jednoho stroje se podařilo vyskočit všem parašutistům, ve druhém tři zůstali. Informace o celkovém počtu osob na palubách obou letounů se liší, některé zdroje hovoří až o čtyřiceti parašutistech, což by představovalo maximální kapacitu obou strojů. Spolu se čtyřmi piloty však pád dvou letadel nepřežilo celkem sedm osob. O nehodě informoval portál Pravda.sk 

Během dopoledne se dva letouny L-410 s parašutisty na palubě dostaly příliš blízko sebe, jejich vzájemný kontakt způsobil poškození, po němž obě letadla havarovala u obce Červený Kámen, nedaleko česko-slovenských hranic, uvádí Juraj Gyenes z Leteckého a námořního vyšetřovacího útvaru Ministerstva dopravy a dodává, že se tak stalo ve výšce přibližně 1 500 metrů.


Hasiči zasahující v těžko přístupné oblasti sedla Chotuč / Foto Reuters 

Zasahující záchranné jednotky na místním fotbalovém hřišti shromáždily 24 zraněných osob. Jedno z letadel havarovalo v těžko přístupné oblasti sedla Chotuč, druhé přibližně dva kilometry od něj poblíž obce Červený Kameň.

Podle informací portálu pravda.sk na místě nehody zasahují hasiči z Dubnice nad Váhom a Trenčína za pomoci dobrovolných hasičů z obce Červený Kameň. Záchranných akcí se účastní i vrtulník Ministerstva vnitra SROV.

Podle obyvatel přilehlé vesnice byla po pádu obou strojů slyšet exploze, na místo nehody očité svědky a záchranáře přivedl mohutný sloup černého kouře a pach petroleje. Krajský ředitel hasičů Igor Šenitka uvedl, že se na zásahu podílelo 31 hasičů.

Podle internetových stránek organizátoři chystaný nedělní letecký den zrušili.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

tragedia

20.08.2015 v 15:20 Tomas

obrovska tragedia. Udajne sa zrazili v mraku.

Odpovědět

chyba posadky

20.08.2015 v 16:54 Petr

..coz by znamenalo selhani posadky stroje c.2, nebot v mraku se ve skupine neleta.

Odpovědět

tragedia

20.08.2015 v 19:52 robo

Kolinska Om-SAB Dubnicka Om ODQ

Odpovědět

Nehoda

20.08.2015 v 21:17 Radim

Dopadlo to hrozive, ale dle meho nazoru byt to vikendove tandemy tak v tom zmatku to dopadne jeste hur...

Odpovědět

Kdo s čím zachází....

20.08.2015 v 21:30 Vysazovač

Nikdo ze 410tkářů na výsadcích se nevyhýbá mraku, hlavně co nejrychleji nahorů a dolů a napsat co nejméně hodin do deníků aby to všechno stálo co nejméně, ale teď se to pěkně spočetlo... Bylo jen otázkou času než se něco podobného stane. Úřad by už neměl držet ochrannou ruku nad 410 ale takychránit lidi dole na zemi, kterým nad hlavami létá letadlo, které kdyby neupisovalo hodiny tak je už dávno ve šrotu.

Odpovědět

nehoda

21.08.2015 v 3:08 kire

Žiaden mrak tam nebol, viditeľnosť bola podľa svedkov na zemi dobrá, pilotom sa po zrážke, ktorej príčinou mohol byť turbulentný veterný poryv v oblasti Bielych Karpát, nad ktoré lietadlá z Považia pri naberaní výsadkovej výšky nalietavali, podarilo stabilizovať stroje, čo umožnilo väčšine z 34 parašutistov opustiť lietadlá, len dvaja z nich zostali na palube jedného z lietadiel, kde spolu s pilotmi zahynuli. Siedmou obeťou bol parašutista, ktorému sa síce podarilo vyskočiť, avšak nepodarilo sa mu otvoriť ani hlavný ani záložný padák. Príčinou mohlo byť poškodenie jeho výstroja, resp. zranenie počas nárazu a prvotnej rotácie jeho stroja, alebo po jeho stabilizácii, otvorení dverí a opustení padajúceho stroja pomedzi trosky. Avšak vďaka duchaprítomnosti pilotov tesne po zrážke, ktorí však následný pád neprežili sa podarilo zachrániť 31 ľudom, čo je pri zrážke dvoch lietadiel vo výške 1500 m svetovou raritou, za čo im patrí veľké uznanie. Snáď viacej svetla do tejto tragédie prinesie ďalšie vyšetrovanie, či filmový záznam českého výsadkára, ktorý mal točiť tento zoskok.

Odpovědět

sbohem chlapi

21.08.2015 v 20:07 tom

Obrovska tragedie,necekana,kruta.Dva piloty jsem znal osobne.Kluci budete vsichni chybet.Jste hrdinove.Vzpominame

Odpovědět

RE: sbohem chlapi

22.08.2015 v 16:34 Radim

Tragedie je to zcela urcite, ale jestli byli piloti hrdinove nebo jen podcenili situaci / precenili sve sily, pri skupinovem letu a zpusobili smrt ostatnich - to ukaze az vysetrovani. Nic o tom ted nevime, tak nevytvarejme ani vyniky, ale ani hrdiny. Proste jen ucteme pamatku zemrelych a vyjadreme soustrast pozustalym.

Odpovědět

Air Dubnica

23.08.2015 v 12:05 JulianneW

V každém případě neštěstí, soustrast pozůstalým a R.I.P., kteří zahynuli. Mám s Air Dubnica, respektive jednou z posádek, zkušenost. Jen jednu a sice špatnou. V roce 2014 působila na letišti Příbram jedna ze 410 této společnosti pro výsadky. V závěru letu z LIEO na LKPM v srpnu 2014, se SR22T, kdy jsem byla na krátkém finále konečného přiblížení na dráhu 06R, asi 400-500 m od prahu a při rychlosti cca 90 kts, vstoupila tato 410 na dráhu a zahájila vzlet.Bez jediného slova do vysílačky. Provoz jsme viděli stát na holding pointu D rwy 06R, takže jsem po ohlášení straight-in approache a dlouhého finále ohlásila i krátké finále, ale zbytečně. Na palubě byli 4 lidé, 2 cestující a kolega pilot a nebyl to vůbec příjemný zážitek.To ignorantství posádky Air Dubnica, pokud se rádiové komunikace na neřízeném letišti týká, nebylo nic nového a ani po této události se nezměnilo. Pomyslela jsem si o té posádce něco, co sem psát nebudu, report jsem na ně nenapsala. Jsem zvědavá, jakou roli v tomto neštěstí, ke kterému došlo - a jak v této diskusi bylo již zmíněno, nebyla otázka zda se něco takového stane, nýbrž kdy se to stane - sehrála komunikace mezi posádkami a ATC/AFIS, posádkami obou letadel navzájem, případně jak vypadal jejich předletový briefing, i ty následující, které musí proběhnout.

Odpovědět

Kiremu

23.08.2015 v 14:21 Přemek

Neodsuzuji, na to je brzy, ale přispěvek kireho by se dal obrátit takto. "Díky naprosté nezodpovědnosti pilotů, jejichž stroje letěly v nebezpečně těsné blízkosti, zahynulo sedm lidí. Za to jim patří nést plnou odpovědnost za tuto tragickou událost". Chápu emoce, které vychází z osobní znalosti zahynulých. Nevytvářejme ale pozitivní obraz tam, kde nepatří. Stěží si většina z nás dovede představit, že vyšetřování prokáže něco jiného, než porušení předpisu skupinového letu.

Odpovědět

Nehoda

23.08.2015 v 15:51 Jozef

Vraj zadná 410na odsekla chvost prednej a následnou zrážkou aj zadná prišla o chvost. Pilotovi sa niekoľko krát podarilo zastaviť vývrtku, počas ktorej vyskočili parašutisti. Posádku tvorili aj dvaja examinátori z LÚ.

Odpovědět

otazniky...

26.08.2015 v 18:31 Peter

Viete prosim niekto , ktora posadka letela ako prva a ktora ako druha?

Odpovědět

mobil

03.09.2015 v 10:26 igi

zacinaju sa objavovat zatial neoficialne spravy, ze jeden z pilotov pred zrazkou drzal v ruke mobil (vraj si natacal akciu). Vypovede svedkov tuto verziu podporuju. Ak sa tato verzia potvrdi, islo skutocne o nedbalost posadky. To bol zrejme chronicky jav u tejto spolocnosti, sudiac podla tu uvedenych osobnych skusenosti :(

Odpovědět

RE: mobil

03.09.2015 v 11:27 Jakub

To by asi neměl,ale na druhou stranu,když něco natáčim,tak na to zároveň koukám,to znamená že by asi viděl ,k čemu dochází, takže to pořád nevysvětluje příčinu srážky,i když je to dost neprofesionální,pokud je to pravda.

Odpovědět

RE: RE: mobil

03.09.2015 v 11:35 Kang

obecně, je rozdíl koukat z okna nebo na malinkrj display, případně dělat ještě selfie, to toho moc nevidí, že? Ale nespekulujme a počkejme si na oficiální závěry vyšetřování.

Odpovědět

Místo dopadu

23.02.2016 v 17:22 Karel Přikryl

Mohl by někdo z místních poskytnout mapový podklad, kde přesně obě letadla spadla ?

Odpovědět

Přidat komentář