Historický B-29 našel dostatek dárců, čeká na první vzlet

30.10.2015

Historický B-29 našel dostatek dárců, čeká na první vzlet
Historický B-29 našel dostatek dárců, čeká na první vzlet (Zdroj: Aeroweb.cz)

V současné době byste našli pouze jeden letuschopný exemplář legendárního bombardéru B-29. Uvést do provozu druhý si vzala za cíl nezisková organizace „Doc’s Friends“, která od roku 2013 restauruje stroj vyrobený v roce 1945 ve středoamerickém městě Wichita. Po nedávné zkoušce motorů nyní díky podpoře veřejnosti získala dostatečný finanční obnos pro uskutečnění prvního vzletu. Ten by skupina válečných pamětníků, bývalých pilotů a leteckých nadšenců ráda uskutečnila do konce letošního roku.


B-29 Doc je připraven k prvnímu vzletu / Foto B-29doc.com

„Slovy lze jen těžko vyjádřit nadšení a vděk, který právě nyní cítíme,“ napsala organizace na svoji facebookovou stránku poté, co během dvou dnů od dárců získala bezmála 1,5 milionu korun. O tři dny později se podařilo překonat i původní požadovanou částku, v přepočtu téměř 3,75 milionů korun (153 000 dolarů), až se celková suma lehce přehoupla přes 140 tisíc dolarů. „Jakékoli peníze přesahující původní požadovaný obnos se použijí na financování letadla jako létajícího muzea,“ ujišťuje organizace na svých stránkách.

Podle předběžných propočtů bude organizace potřebovat při prvním letu 1,7 milionu korun (70 tisíc dolarů) na nákup paliva a oleje, 1,2 milionu korun (50 tisíc dolarů) na pojištění letounu a přibližně 250 tisíc korun (10 tisíc dolarů) na potřebnou údržbu.

Cílem je získat s letounem certifikaci Federálního úřadu pro letectví (FAA) a v budoucnu s ním navštěvovat letecké přehlídky a přibližovat tak historii druhé světové války. Budoucnost letounu můžete sledovat na stránkách organizace.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář