V Egyptě havaroval A321, nikdo z 224 osob na palubě nehodu nepřežil

31.10.2015 2 příspěvky

V Egyptě havaroval A321, nikdo z 224 osob na palubě nehodu nepřežil
V Egyptě havaroval A321, nikdo z 224 osob na palubě nehodu nepřežil (Zdroj: Aeroweb.cz)

 AKTUALIZOVÁNO  Airbus A321 ruské letecké společnosti Metrojet odstartoval v ranních hodinách z mezinárodního letiště Šarm aš-Šajch na jihu egyptského poloostrova Sinaj. Krátce po šesté hodině místního času (4:13 UTC) začal prudce klesat a vytrácet rychlost, načež se ztratil z obrazovek leteckých radarů. Později záchranáři objevili jeho trosky v centrální části poloostrova. Úřady potvrdily, že nikdo z 224 osob na palubě letounu nehodu nepřežil.


Fialová - rychlost letu, zelená - výška letu / Foto Plane Finder

Let číslo 7K9268 se ztratil 23 minut po startu, podle portálu aviation-safety.net je poslední radarem zaznamenanou výškou letadla 8 513 m (27 925 ft) a rychlost pouhých 115 km/h (62 uzlů). Záznam Flightradar24 rovněž ukazuje klesání vertikální rychlostí až 6 000 ft/min, tedy 30 m/s. Egyptské bezpečnostní složky krátce po nehodě odmítly možné sestřelení letounu. Vyvrátily tak spekulace o odpálení rakety z nestabilní půdy blízkého Libanonu či Sýrie.

„Letoun se začal rozpadat už ve vzduchu, úlomky se pak nacházely na ploše o rozloze přibližně 20 km2,“ uvedl Viktor Sorochenko, ředitel Mezinárodního leteckého výboru. Varoval však před vyvozováním jakýchkoli závěrů z jeho slov. „Je příliš brzy na to mluvit o příčině nehody,“ poznamenal z Káhiry v rozhovoru pro ruskou televizi.

Vyšetřovatelé letecké nehody se prozatím domnívají, že se letoun skutečně rozlomil ještě ve vzduchu. Místo dopadu přední části trupu a křídel je totiž vzdálené od místa dopadu motorů, hlavní části trupu a ocasní části letadla.


Vyšetřovatelé na místě nehody ruského A321 / Foto Sputniknews.com

Podle informací české televize se u stroje s registrační značkou EI-ETJ měly již dříve objevit problémy s jeho motory. „Pilot kontaktoval řídicího letového provozu a ohlásil, že se potýká s technickými problémy, požádal o změnu tratě na letiště v Káhiře, následně se vzájemná komunikace přerušila,“ uvedla ruská agentura RIA Novosti s odkazem na zdroje z místa nehody.


Záznam letu na Flightradar24

Trosky letadla se nacházejí v centrální hornaté části poloostrova Sinaj. Egyptské ministerstvo zdravotnictví na místo nehody vypravilo celkem 45 záchranářských vozů. Záchranářům se z trosek letounu podařilo prozatím vyzvednout 129 těl obětí nehody, ta jsou nyní na cestě do hlavního města Káhiry. Nalezli však již obě černé skříňky, které odeslali na další analýzu do egyptské metropole.

Egyptský premiér svolal krizové jednání kabinetu, později s dalšími ministry odletěl na místo tragédie. Do Egypta zamířili i ruští vyšetřovatelé. 

Letoun s převážně ruskými turisty se vracel z oblíbeného turistického letoviska do Petrohradu. Na palubě se nacházelo 200 dospělých cestujících, 17 dětí a sedm členů posádky.


Airbus A321 EI-ETJ ruské společnosti Kogalymavia / Foto Barcroft Media

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

rozpad

02.11.2015 v 15:01 Petr

Na fotkách z internetu je vidět ocasní část s kýlovkou, poměrně daleko od zbytku trupu. Chybí na ní směrovka a VOP a nejsou vidět ani v okolí. Na videu pak je i kryt generátoru - biskup, opět velmi daleko od hlavního pole trosek. Vypadá to jako ztráta ocasu, vzhledem k údajnému poškození v minulosti asi docela pravděpodobná verze

Odpovědět

rozpad

02.11.2015 v 15:56 igi

celkom to pripomina rozpad B747 Japan Airlines. Uvidime ake budu zavery, ci s tym nejako suvisi hlasenie pilota o problemoch s motorom, resp. ci vobec take hlasenie bolo.

Odpovědět

Přidat komentář