Raketa New Shepard Blue Originu poprvé v historii motoricky přistála

04.12.2015 1 příspěvek

Raketa New Shepard Blue Originu poprvé v historii motoricky přistála
Raketa New Shepard Blue Originu poprvé v historii motoricky přistála (Zdroj: Aeroweb.cz)

Velký krok ve světě kosmonautiky, respektive vesmírné turistiky, uskutečnila americká vesmírná agentura Blue Origin. Jako první na světě totiž dokázala raketa New Shepard, určená k vynášení kabiny s turisty, přistát po uskutečnění mise motoricky na předem určené místo. S pomocí této technologie chce Jeff Bezos, zakladatel a ředitel společnosti, dosáhnout výrazného snížení nákladů, a zlevnit tak i cenu letenky.

Blue Origin ovšem není jediná společnost pracující na vývoji opakovaně využitelných raket. Velký pokrok v tomto směru učinila hlavně společnost Elona Muska, Space X, která byla již v dubnu letošního roku opravdu krok od úspěšného přistání během mise CRS-6. První stupeň Falconu 9 ale manévr nezvládl a roztříštil se o přistávací rampu umístěnou na moři. Nutno dodat, že New Shepard je určená k vynášení nákladu pouze do výšky 100 km. Tím pádem může být lehčí a menší, motorické přistání je tak na rozdíl od Falconu o mnoho jednodušší.


Schéma letu rakety New Shepard / Foto blueorigin.com (klikněte pro zvětšní)

Samotný let rakety z texaské základny Van Horn trval 11 minut, během nichž byla prázdná kabina pro šestičlennou posádku vynesena do 100,5 km, přičemž ve stavu bez tíže strávila 4 minuty. První stupeň rakety osazený motorem BE-3 přistál úspěšně na plánovaném místě, kabina přistála na padáku. Pro budoucí lety s vesmírnými turisty by měl vypadat let v podstatě stejně.

Blue Origin nyní plánuje testovat raketu tak dlouho, dokud si nebude naprosto jistý bezpečností systému. Zhruba do roka by pak mělo dojít k prvnímu pilotovaného letu se zkušenou posádkou, poté by již měly být zahájeny komerční lety. 


Video YouTube / Blueoriginchannel.com

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

SpaceX

04.12.2015 v 8:29 igi

SpaceX sa pri dalsom lete, zatial planovanom na 15.12., opat pokusi o pristatie, dokonca mozno na pevnine (pokial urady schvalia).

Odpovědět

Přidat komentář