Na křídlech racků - životní příběh pilota Jana Rudzinského v knižním vydání

01.02.2016

Na křídlech racků - životní příběh pilota Jana Rudzinského v knižním vydání
Na křídlech racků - životní příběh pilota Jana Rudzinského v knižním vydání (Zdroj: Aeroweb.cz)

"Řízení je bez odezvy, pedály ani výškovka prostě nejsou. Nevím, co se děje, stále dokola si opakuju mantru 'kurva, kurva, kurva...' Země už je opravdu blízko, bude to tvrdé, ale nepochybuju, že to nějak zvládnu. Rozhodně se neloučím a ani mi před očima neběží celý život. Jsem tady a dělám, co je potřeba, a to jediné, co se vlastně dělat dá…"

Těmito slovy popisuje akrobatický pilot Jan Rudzinskyj moment, kdy se při leteckém dni v Bratislavě v replice Nieuportu XI. řítil k zemi po srážce s jiným letadlem. Moment, který mu - byť nezpůsobil trvalé fyzické následky, anebo možná právě proto - do značné míry změnil život, pohled na sebe samého i na okolní svět. Takový svět, o němž autor nyní vypráví v nové knize Na křídlech racků - jak jsem létal a padal a doprovází jej řadou svých niterných úvah a nevšedních pohledů.

Ačkoliv je autor prvotřídním pilotem a zpravidla ukazuje strojovou preciznost při slétanosti akrobatické skupiny Flying Bulls Aerobatic Team, jeho nová kniha je důkazem, kolik poetiky se opravdu skrývá v létání. Pokud Josef Čapek potřeboval svého Kulhavého poutníka, který teprve ve svém hendikepu objevil způsob, jak zpomalit a spatřit tak více než ostatní, pak Jan Rudzinskyj našel Na křídlech racků perspektivu, která mění nepříjemné zážitky v posilující zkušenosti, překážky ve výzvy a nezdary v nové příležitosti.

"Honza už není při svých zkušenostech zelenáč, má toho za sebou opravdu dost, takže si může dovolit ve své knize i řadu úvah, které by z pera mnoha jiných lidí působily trapně. Ovšem když sebou někdo sekne z výšky dvou desetipatrových paneláků na zem a k tomu všemu přežije, tak se to musí podepsat na jeho dalším přístupu k životu. Většina z nás nic podobné neprožila, tak si to aspoň můžeme přečíst. Stojí to za to," pronesl o knize jeden z jejích prvních "recenzentů", reportér Českého rozhlasu Ľubomír Smatana.

přečtěte si již nyní
ukázku z knihy Na křídlech racků

Publikaci Na křídlech racků si již můžete objednat, a to nejen v pevné vazbě, ale i jako e-book či v balíčku například s audioknihou, a to přímo na webových stránkách věnovaných knížce, na www.nakridlechracku.cz.

Kdo se někdy začetl do rukopisu Richarda Bacha, najde zcela jistě zalíbení i ve slovech Honzy Rudzinského...

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář