Druhá SpaceShipTwo je na světě, s turisty poletí nejdřív koncem roku 2017

22.02.2016

Druhá SpaceShipTwo je na světě, s turisty poletí nejdřív koncem roku 2017
Druhá SpaceShipTwo je na světě, s turisty poletí nejdřív koncem roku 2017 (Zdroj: Aeroweb.cz)

V pátek byl na slavnostním ceremoniálu v mohavském středisku Air and Space Port představen druhý exemplář suborbitálního letounu SpaceShipTwo. První stroj postavený čistě firmou Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona nese jméno VSS Unity. Po předloňské tragické havárii prvního letounu, VSS Enterprise, se tak společnost snaží přesvědčit svět i samu sebe, že je opravdu schopna co nejdříve začít dopravovat turisty za hranici vesmíru.


VSS Unity / Foto Virgingalactic.com

Stroj registrace N202VG se sice od prvního kusu kromě rozdílného zbarvení na první pohled neliší, údajně však prošel velkou řadou (tajných) úprav. Pravděpodobně ta nejdůležitější je ovšem bezpečnostní systém uzamykající zařízení určené ke sklápění křídel. Právě to totiž podle dosavadního šetření způsobilo onu nehodu 31. listopadu 2014, během níž jeden z pilotů přišel o život (informovali jsme vás tehdy ZDE!).

Změnil se i přístup Virgin Galactic ke zkouškám a testovacím letům, které nyní budou intenzivnější a hlavně delší. Původní plán letů s turisty, který ještě před nehodou prvního SpaceShipTwo počítal s prvním startem v polovině roku 2015, se tak posouvá nejdříve na konec roku 2017.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář