Facebook má vlastní UAV, bude poskytovat internet

22.07.2016

Facebook má vlastní UAV, bude poskytovat internet
Facebook má vlastní UAV, bude poskytovat internet (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Facebook se rozhodla rozšířit nabídku svých služeb vývojem speciálního bezpilotního prostředku (UAV) schopným poskytovat internet pro velké oblasti kdekoliv a kdykoliv. Nápadem vyvinout mobilní zařízení pro tyto účely se Mark Zuckerberk a jeho tým netajili už dlouho. Až nyní však je možné vidět, jak by takové zařízení mohlo vypadat.

Prostředek nazývaný Aquila, samokřídlo na solární pohon s rozpětím 42 metrů, se po úspěšném startu z testovací základy v arizonské Yumě pohyboval ve vzduchu přes hodinu a půl a vystoupal do necelého kilometru. I když jde o velký milník v celém projektu, vývoj zdaleka není u konce. Středeční test byl velmi pravděpodobně jen zkouškou funkčnost samokřídla, prostředek zřejmě nedisponoval žádným přistávacím zařízením.

V budoucnu by přitom měl být stroj schopen nepřetržitého letu až 90 dní ve výšce přesahující 20 kilometrů. Poskytovat internetové spojení by mohl díky novému, zatím nepředstavenému laserovému komunikačnímu systému, který by pokryl cílovou oblast připojením o rychlosti kolem 10GB/s. 


Aquila krátce po startu z pohyblivé konstrukce / Foto Facebook

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář