V Podhořanech se za dva týdny uskuteční druhé MČR vrtulníků

05.08.2016

V Podhořanech se za dva týdny uskuteční druhé MČR vrtulníků
V Podhořanech se za dva týdny uskuteční druhé MČR vrtulníků (Zdroj: Aeroweb.cz)

Od 18. do 21. srpna se na letišti Podhořany u Ronova uskuteční již druhý ročník Mistrovství České republiky ve vrtulníkovém létání s mezinárodní účastí posádek z Německa, Polska a Ruska. Piloti při soutěži předvádějí použití vrtulníků při záchraně lidského života.

Letiste Podhorany
Foto Helisport.cz

„Druhý ročník je pro nás velkou výzvou, a to jak s ohledem na množství přihlášených posádek ze zahraničí, tak i použití moderních technologií,“ láká spoluorganizátor akce Andy Migus například na živý přenos šampionátu na internetu. „Navíc, po prvním ročníku jsme měli tak velký ohlas od kolegů ze zahraničí, že na náš druhý ročník návštěvu přislíbil i prezident vrtulníkové sekce FAI (Světové letecké federace, pozn. red.).“

Disciplíny vrtulníkových soutěží

Všechny disciplíny soutěže jsou odvozeny od činností služby a záchrany SAR a letecké záchranné služby LZS. Jsou to:

  • navigační let, který simuluje pátrací akci v omezeném prostoru a čase
  • přesnost visení ukazuje schopnost pilota udržet směr a výšku letu, v praxi přistání do omezeného prostoru například během přistání letecké záchranné služby
  • vedeni fendru – trefování se gumovým lodním nárazníkem do sudu lze v praxi nahradit hašením lesních požárů, záchranou lidí z výškových budov, při povodních atd.
  • slalom – let s kýblem s vodou mezi brankami a jeho umístění na střed stolu (let se zachraňovanými v omezeném prostoru)
  • freestyle, ukázka souhry pilota a stroje, divácky velmi zajímavá disciplína

Více informací o discpilínách na webu www.helisport.cz.

Titul z loňského roku bude obhajovat Eduard Malina, zakladatel celé soutěže. „V březnu 2014 ke mně přijel můj kamarád Honza Tvrdík, v současné době pilot akrobatické skupiny Flying Bulls, a říkal, že by se chtěl zúčastnit MS v letecké akrobacii Intermediate v Jihoafrické republice. Udělali jsme web, díky němu sehnali sponzory a Honza odletěl na MS, kde skončil čtvrtý. Honzův úspěch vedl k mému zdravému naštvání, začal jsem hledat vrtulníkové soutěže na webu FAI a narazil hned na mistrovství světa a v nedalekém polském Przylepu u Zelené Hory. Zbývalo vyřešit otázky, jak dáme dohromady první reprezentační družstvo České republiky. Od této chvíle se spojil snad celý vesmír, aby se tento šílený nápad uskutečnil. A tak jsme 27. června s pár přáteli uspořádali první MČR ve vrtulníkovém létání. Zúčastnilo se ho devět posádek, sedm českých a dvě polské,“ přibližuje genezi celého projektu pan Malina, armádní pilot a pilot Letecké záchranné služby.

Kladné hodnocení národního šampionátu ze strany FAI by navíc mohlo přispět k získání pořadatelství 16. FAI Mistrovství světa ve vrtulníkovém létání v roce 2018, o které Česká republika usiluje.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář