Šonka vyhrál kvalifikaci prvního závodu Red Bull Air Race 2017

10.02.2017

Šonka vyhrál kvalifikaci prvního závodu Red Bull Air Race 2017
Šonka vyhrál kvalifikaci prvního závodu Red Bull Air Race 2017 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Martin Šonka vyhrál svou první kvalifikaci závodu Světového šampionátu Red Bull Air Race. V Abú Dhabí, kde se celá sezóna tradičně rozbíhá, dokázal zaletět nejrychlejší čas ze všech pilotů a do sobotního závodu půjde z nejlepší výchozí pozice. „Mám samozřejmě radost, ale body se rozdávají až zítra. Je potřeba zůstat soustředěný a dobře se připravit na závod,“ zůstává Šonka při zemi.

„Je to příjemný pocit, oba kvalifikační lety se mi celkem povedly, s tím můžu být spokojený. Musíme ale s týmem ještě vše vyhodnotit a připravit se na zítřek, vždy je co zlepšovat. Soupeřem nám bude v prvním kole Peter Podlunšek ze Slovinska, který tady v trénincích létal velmi dobře a rychle, takže musíme být ostražití. Nic nemáme jistého a už několikrát jsme se přesvědčili, že stačí opravdu málo a je po závodě,“ řekl po povedené kvalifikaci český pilot.


Foto Red Bull Air Race

Ani druhý český reprezentant Petr Kopfstein nemusí po páteční kvalifikaci naříkat. Časem 53,221 sekund dosáhl šestého nejlepšího výsledku a v zítřejším úvodním duelu jej čeká loňský vítěz místního podniku Francouz Ivanoff. Jako překvapení lze hodnotit výkon jeho krajana, nováčka v Master Class, Mikaela Brageota, který skončil sedmý, těsně před Boltonem, jenž sice absolvoval pár závodů v Master Class již loni coby náhrada za Hannese Archa, ale teprve letos se stal plnohodnotnou součástí nejvyšší kategorie. Kvalifikace se příliš nepovedla úřadujícímu šampionovi Doldererovi z Německa, který skončil až 11.

Zajímavý pohled se mohl českým fanouškům naskytnout už při pohledu na výsledky posledního tréninku před kvalifikací. Na prvním a druhém místě totiž figurovali čeští piloti Šonka a Kopfstein. „Jsem rád, že jsem to potvrdil i v kvalifikaci. Trať sice není až tak technicky náročná, ale jsou tam dvě místa, kde lze velmi lehce udělat chybu. Takže o nic jednoduchého rozhodně nejde. Stále musíte být maximálně koncentrovaný,“ doplnil své dojmy Martin Šonka.

První kolo prvního závodu sezóny 2017 startuje zítra již v 10 hodin SEČ. Sledovat jej můžete živě na webu www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář