Nový rekord českého balónového létání – 550 km a 10 hodin ve vzduchu

27.02.2017

Nový rekord českého balónového létání – 550 km a 10 hodin ve vzduchu
Nový rekord českého balónového létání – 550 km a 10 hodin ve vzduchu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Piloti Jan Suchý a Ondřej Kostrhun ustanovili 25. února české rekordy v balónovém létání v kategorii AX10 v uletěné vzdálenosti a době letu. 550,57 km dlouhou trasu z Turnova do maďarského Tázláru absolvovali za 9 hodin a 59 minut. Během letu se dostali do maximální výšky 4 012 metrů a aktuálně probíhá šetření, zda i tento výkon nebude rekordním.

V Čechách se doposud příliš pokusů o balónové rekordy neuskutečnilo. Předcházející nejlepší oficiálně zaznamenaný výkon byl z letu menšího balónu o objemu 3 000 m3 a to vzdálenost 214,4 km, letová výdrž 7 hodin 23 minut a 30 sekund a maximální dosažená nadmořská výška 1 360 metrů. Balón společnosti Ricoh, s kterým realizační tým včera dosáhl nového rekordu, patří se svými 4 500 m3 do jiné kategorie větších balónů s objemem 4 000 až 6 000 m3. Včerejším výkonem tak byl ustanoven národní rekord v kategorii AX10 a zároveň překonán rekord absolutní bez ohledu na jednotlivé kategorie. Dle velitele letu, Jana Suchého, teplý vzduch zajišťovalo 13 sedmdesátilitrových propanových lahví, jejichž obsah byl téměř beze zbytku vyčerpán.

Původním záměrem bylo startovat z Frýdlantu, ovšem vzhledem k souvislé oblačnosti se posádka i s podpůrným týmem a tzv. observerem, pozorovatelem dohlížejícím na regulérnost pokusu, přesunula do Turnova, odkud balón v 7:07 vzlétnul. Po nastoupání do dostatečné výšky se podařilo navázat rádiové spojení na frekvenci Praha Information a posádka dle letového plánu směřovala jihovýchodním směrem na Pardubice. Tam se pohybovala relativně nízko, ve výškách do jednoho kilometru, kde měl směr větru více západní složky, čehož bylo žádoucí využít pro dodržení plánované trasy a vyhnutí se Rakousku. Následně už mohli piloti stoupat, pokračovat na Brno a letět téměř celou dobu ve výškách nad 2 500 metrů. Jejich rychlost v dopoledních hodinách se dle informací poskytnutých velitelem letu serveru airZone.tv pohybovala kolem 80 km/h a když přelétávali hranice se Slovenskem a mířili jižně Trnavy, byl doprovodný tým teprve u Brna. Odpoledne vítr slábl a balón pokračoval již nižší rychlostí přes Komárno do Maďarska, minul Budapešť a přistál v 17:06 u obce Tázlár jižně od Kecskemétu.

Na on-line sledování trasy sice poslední desítky minut letu z technických důvodů nebyly zaznamenány, nicméně jak nám potvrdil prezident Českého balónového svazu, Ing. Pavel Kostrhun, záznamové zařízení sloužící pro oficiální vyhodnocení rekordu, které lze očekávat v nadcházejících dnech, pracovalo řádně po celou dobu letu.

Akce měla i charitativní rozměr. Při úspěchu v pokusu o rekord společnost Ricoh, která zapůjčila pro tento let svůj balón, slíbila podpořit občanské sdružení Kolpingova rodina Smečno. Tato nezisková organizace poskytuje sociální služby s cílem předcházení a řešení krizových situací směřujících k rozpadu rodin a vytváření rodinného zázemí prospěšného pro vývoj dítěte.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář