Nábor pilotů Airways Aviation se blíží. Co zahrnují „přijímací testy“?

23.03.2017 5 příspěvků

Nábor pilotů Airways Aviation se blíží. Co zahrnují „přijímací testy“?
Nábor pilotů Airways Aviation se blíží. Co zahrnují „přijímací testy“? (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již začátkem března Aeroweb informoval o možnosti získat 40 000 eur na výcvik dopravního pilota v Airways Aviation. Přibližme si tedy podrobněji, co zájemce, kteří se rozhodnou 13. května v pražském Hiltonu o stipendium ucházet, během COMPASS (COMputerized Pilot Aptitude Screening System) testu čeká a s čím mohou počítat nejlepší, kteří se dostanou k pohovoru s výběrovou komisí v anglickém Oxfordu.

Zkouška, kterou mohou za poplatek 50 eur zájemci absolvovat přímo na pražské akci Airways Aviation, prověří především psychometriku, motoriku, ale i znalost angličtiny. Dle informací přímo z výcvikového střediska bude online test sestávat z osmi částí: Control, Slalom, Memory, Mathematics, Orientation, Task Manager, Verbal Reasoning a English.

Části Control a Slalom prověří schopnost koordinace činnosti rukou a nohou, která bude probíhat na základě vizuálních vjemů. Typicky se může jednat např. o paralelní udržení kuličky uprostřed a udržení indikátoru vertikální rychlosti na nule, resp. udržení virtuálního letounu v různě se zatáčejícím koridoru. Část Memory je zaměřena na krátkodobou paměť a schopnost pracovat s ní pod stresem.

Mathematics je jednoduchým testem základní aplikované matematiky a eliminací těch, kteří např. nevědí, kolik procent z 80 je 160. Část Orientation je zaměřena na schopnost interpretace výstupů z leteckých přístrojů. Zde lze očekávat např. umělý horizont a podle toho, co na něm uvidíte, vyberete z nabídky letadlo v odpovídající poloze. Task Manager má za cíl ukázat, jak dobře dokážete dělat dvě různé věci najednou. V sekci Verbal Reasoning bude žádoucí porozumět psanému textu a na základě toho správně zodpovědět různé otázky. Část English by měla být zaměřena na leteckou angličtinu. Po poslechu typických leteckých radiotelefonních konverzací např. mezi ATC a posádkou nebo informací o počasí prokážete jejich porozumění zodpovězením otázek týkajících se jejich obsahu.

Nejúspěšnější zájemci budou mít možnost přicestovat (na vlastní náklady) k pohovorům přímo do Oxfordu. Během nich se stipendijní výbor Airways Aviation bude zajímat především o motivaci a pilotní ambice vybraných uchazečů. Lze očekávat požadavek na stručnou osobní prezentaci a nelze vyloučit ani testování schopností práce ve skupině. V rámci této části přijímacího programu také pravděpodobně usednete i do leteckého simulátoru.

Pražský nábor Airways Aviation v Praze

Kdy: sobota 13. května 2017 od 12 do 17 hodin
Kde: hotel Hilton Prague

Více informací a registrace: https://airwaysaviation.com/go/pilot-training-scholarship/

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

vyberko

23.03.2017 v 16:58 robo

A to je vyber na Space Shuttle??? Ale vzdyt jo, at je ta smesice co nejvetsi at se jednoduseji zduvodnuje proc tu dotaci neziskate... Kdovi jestli Airways Aviation i zverejni jmena tech kteri to dostanou aby motivovala... Je to porad dokola, drit z lidi kuzi. A uz hned od pocatku. Alespon tem nejuspesnejsim mohly tu letenku zaplatit, kolik to je? 300 EUR? Pri te cene za vycvik?

Odpovědět

RE: vyberko

23.03.2017 v 22:37 AR

Vyber na space shuttle ... ani zdaleka spis standart u velkych dopravců. Nic moc na tom neni a nemusis mit ani PPL, aby jsi to udelal. Jeslti chces obetovat nejake penize a zkusit jestli na to mas, tak tady je odkaz, kde se dovis nejen hodne o vyberkach, ale muzes si to i zkusit. Nevim jeslti hledas praci ci nikoliv. Pokud ano priprav se ze driv, nebo pozdeji se s Compassem stejne potkas. http://www.latestpilotjobs.com/site/mypage/id/gamelist.html

Odpovědět

testy

24.03.2017 v 10:38 robo

jde tu jenom o to ze doba placeni je uz pomalu nastesti za nama. Jenom pro ostatni aby zbytecne neinvestovali do neceho co nema smysl a je jenom vytloukani penez. Jak jiz bylo zmineno, spousta pilotu nic neabsolvovala a jsou uspesni a vazeni. A to by mozna tto testy ani nedala. Letani je porad o zdravem rozumu a usudku.

Odpovědět

RE: testy

25.03.2017 v 10:20 Jakub

Doba placení je sice částečně za námi,ale je tu doba compassová. Dnes se k aerolinkám bez COMPASS testu prakticky nedostanete. Můžeme se o tom hádat, můžeme vést spory ,ale to je tak asi to jediné, co s tím můžeme dělat :)

Odpovědět

usudek

25.03.2017 v 17:56 robo

ano, naprosta pravda. Az se zacnou mnozit pripady jako Asiana v SFO tak i to snad nekomu dojde ze compass testy z vas piloty neudelaji.

Odpovědět

Přidat komentář