Po měsíci u ISS přistála loď Dragon SpaceX, jako první už napodruhé

04.07.2017

Po měsíci u ISS přistála loď Dragon SpaceX, jako první už napodruhé
Po měsíci u ISS přistála loď Dragon SpaceX, jako první už napodruhé (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vesmírná nákladní loď Dragon soukromé americké společnosti SpaceX včera po poledni přistála po měsíc trvající misi na padácích v Tichém oceánu. Tato konkrétní loď přitom nenesla zásoby a nové vybavení k Mezinárodní vesmírné stanici poprvé, stejnou misi vykonala už v roce 2014. Stala se tak první násobně použitelnou soukromou vesmírnou lodí. 

Spolu s úspěšným „recyklováním“ již dříve použitých prvních stupňů raket Falcon 9 tak společnost jihoafrického vizionáře Elona Muska dosáhla dalšího milníku ve snaze zlevnit přístup do vesmíru právě opětovným používáním letového hardwaru. Konkrétní loď Dragon výrobního čísla C106 se již zúčastnila čtvrté zásobovací mise SpaceX pro ISS v září 2014, přičemž na stanici dopravila přes 2,2 tuny nákladu. Následně přistála po 35 dnech ve vesmíru na padácích v Pacifiku. Tato konkrétní kabina (servisní modul shoří po oddělení v atmosféře) pak byla pro malé opotřebení vybrána jako vhodná pro první opětovný let. Pečlivě otestována a s novým tepelným štítem tak mohla 3. června tohoto roku vzlétnout k misi CRS-11, ze které se včera po 31 dnech úspěšně vrátila. Kromě 1,7 tun zásob a experimentů přitom ke stanici v duté servisní části dopravila i tři nové senzory, které byly astronauty umístěny na vnější konstrukci ISS.


Dragon na misi CRS-11 při přiblížení k ISS / Foto NASA

Po půlroční pauze vynucené vyšetřováním exploze rakety Falcon pro misi Amos-6 při zkušebním zážehu se navíc SpaceX začíná konečně dařit plnit plán „recyklace“ nosičů Falcon 9, a tím dosahovat i poměrně výrazného snížení ceny za start. Společnost zatím kromě lodi Dragon úspěšně znovu použila i dva první stupně čísel B 1021 a B 1029. První stupně raket Falcon 9 přitom na rozdíl od konvenčnějšího Dragonu nepřistávají na padácích, ale vracejí se z hranice vesmíru ještě za pomoci speciálních stabilizátorů motoricky, přičemž přistávají na plošinu na moři nebo na rampu poblíž místa startu. V případě druhého startu prvního stupně B 1029.2 se přitom zákazník, kterým byla bulharská společnost Balgaria Sat, přímo vyjádřil, že si mohl start vlastního geostacionárního satelitu dovolit pouze díky výrazné slevě při startu se znovupoužitým prvním stupněm Falconu 9.

Na téma snadnějšího přístupu lidstva do vesmíru díky násobnému použití letového hardwaru pro vás na stránkách Aerowebu již nyní připravujeme podrobnější článek.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář