V kvalifikaci v Lausitzu zářil Kopfstein, Šonka se potýkal s technikou

17.09.2017

V kvalifikaci v Lausitzu zářil Kopfstein, Šonka se potýkal s technikou
V kvalifikaci v Lausitzu zářil Kopfstein, Šonka se potýkal s technikou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kvalifikace předposledního závodu mistrovství světa Red Bull Air Race dopadla skvěle pro českého pilota Petra Kopfsteina. Do nedělního závodu v německém Lausitzu vstoupí z druhého místa, jelikož ho v sobotu porazil jen Australan Matt Hall. Průběžný lídr šampionátu Martin Šonka zaletěl pátý nejrychlejší čas a v neděli se v prvním kole závodu utká s nevyzpytatelným Francouzem Nicolasem Ivanoffem. O lepší umístění ho připravil technický problém, který musí do závodu odstranit.

Stovky českých fanoušků aplaudovaly karlovarskému pilotovi Petru Kopfsteinovi za vynikající kvalifikační let, kterým si vybojoval skvělé druhé místo. Tím si zajistil do nedělního závodu za soupeře Petera Podlunšeka ze Slovinska, který v sobotu odpoledne skončil na druhém konci závodního pole, byl předposlední.

Slovincovi v celkovém hodnocení patří až 11. místo, přesto si musí dávat Kopfstein pozor. Druhý kvalifikační let nedokončil kvůli překročení maximálnímu povolenému přetížení a stejně dopadl i jeden z jeho tréninkových letů. Trať v Německu není příliš technicky obtížná, naopak je velice rychlá, což k takovým chybám svádí.

Šonku brzdil problém s motorem

Šonka se chce v Německu vytáhnout, a to nejen kvůli boji o celkový titul, ale také kvůli českým fanouškům, kterých se na Lausitzring za víkend vydaly stovky. „Je to pro nás extrémně důležitý závod. Sezóna jde do finále, v čele máme náskok čtyř bodů, je to neuvěřitelně vyrovnané.“

Tréninky šly Šonkovi podle plánu, jeden dokonce vyhrál. Kvalifikace mu ale tolik radosti nepřinesla. „Myslím, že lety to nebyly špatné, z druhého jsem měl dokonce vyloženě dobrý pocit, ale zdálo se, že nám chyběla rychlost,“ přemítal.

Záhy se svým týmem zjistil, kde byl problém. „Objevili jsme technický problém, který ovlivňoval správný chod motoru. Stručně řečeno, neletěli jsme na plný výkon, a to nás hodně zpomalilo. Teď musíme udělat vše pro to, abychom problém odstranili a zítra se mohli předvést v plné síle. Na Nicolase hned v prvním kole to rozhodně bude potřeba,“ připomněl Šonka svého soupeře pro první kolo nedělního klání.

Přímý přenos závodu můžete sledovat od 14 hodin na www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář