Airbus A380 úspěšně dokončil testovací let kolem světa

01.12.2006

Největší dopravní letoun světa Airbus A380 dnes úspěšně dokončil sérii testovacích letů, během kterých obkroužil celou zeměkouli.

Airbus A380 úspěšně dokončil testovací let kolem světa
Airbus A380 úspěšně dokončil testovací let kolem světa (Zdroj: Aeroweb.cz)

Oznámila to společnost Airbus. Tyto testy jsou klíčové pro certifikaci letadla, s níž firma počítá do poloviny prosince.

Letoun A380 dnes přistál na letišti ve francouzském městě Toulouse, ze kterého 13. listopadu vyrazil na cestu, při níž navštívil deset měst po celém světě. Stroj během cesty nalétal 150 hodin, napsala agentura AP.

Letoun A380 byl navržen k přepravě 555 cestujících. Jeho kapacitu je však možné rozšířit až na 800 pasažérů. Airbus doufá, že mu nové letadlo pomůže v konkurenčním boji s americkým rivalem Boeing.

Společnost se však potýká u projektu A380 s řadou problémů. Už několikrát odložila termín jeho dokončení a zahájení prodeje nového letadla, na které čeká řada aerolinií. Některým už došla trpělivost a objednávku buď zrušily nebo pozastavily.

Evropský výrobce letecké techniky EADS, jenž je mateřskou firmou Airbusu, tento měsíc oznámil, že jeho provozní zisk se za tři čtvrtletí kvůli nákladným problémům s výrobou letounu A380 snížil o 34 procent na 1,39 miliardy eur.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář