Google éro

30.10.2007

Podzim už k nám vtrhnul v plné síle, zima klepe na dveře, venku mlha, že pomalu ani radarem nejde krájet a jaro a nová sezóna v nedohlednu. Co teď? Pojďte létat v Google Earth!

Google éro
Google éro (Zdroj: Aeroweb.cz)
Program Google Earth asi není třeba představovat. Kdyby však někdo přeci jenom netušil, tak se jedná o elektronickou podobu globusu. Program umožňuje pomocí několika málo kliknutí myši pozorovat Zemi tak, jak ji vidí z vesmíru špionážní družice. Z internetu si dynamicky stahuje satelitní snímky podle oblasti, na kterou se aktuálně díváte a umožňuje se tak podívat na kterékoliv místo na světe v lepší či horší kvalitě.
Co však činí Google Earth více zajímavým než klasickou mapu je přidání třetího rozměru do zobrazení. Máte možnost obraz různě otáčet a naklápět a díky tomu můžete vidět údolí, hory a celý reliéf krajiny krásně ve 3D.

A nyní již k samotné podstatě tohoto článku.

Do nové verze Google Earth programátoři zabudovali "letecký simulátor". Kdekdo by si mohl myslet, že půjde o nějaké povrchní řízení letadélka hurá stylem, známým z leckterých arkádových her, ale naopak. Vývojáři googlu dokázali skloubit, jak hratelnost pro masy, určenou těm, kterým stačí, že se strojem vzletí zakrouží, letadlo zapíchnou do nejbližšího pole a zase se přepnou do normálního zobrazení s řekněme trošku fajnšmejkrovštějším pojetím letu, pro ty, co o létání mají trošku potuchy. Zatímco první skupině uživatelů stačí, že přidají plyn, zvednou čumák letadla a zatočí doleva/doprava, pro druhou skupinu je zde možností daleko více. Simulátor umožňuje vysouvat a zasouvat klapky, podvozek, ovládat směrové kormidlo, trim, brzdit nezávisle levé a pravé kolo apod. Výhodou létání v Google Earth je velice reálné 3D zobrazení krajiny a hlavně detailní satelitní snímky krajiny pod vámi.

Něco o simulátoru.

Na výběr máte ze dvou letadel. Prvním je stíhačka F-16, která je však trošku náročnější na pilotáž a druhým vrtulový letoun SR22, který je na rekreační poletování nad krajinou přímo ideální. Po výběru letounu a místa startu, kdy máte možnost vybrat buď z nějakého přednastaveného letiště anebo z Vašeho aktuálního pohledu, se ocitnete v kabině letadla. Lépe řečeno před sebou uvidíte jakousi obdobu HUD displeje, který zobrazuje všechny potřebné údaje pro let. Nyní již nic nebrání tomu, aby jste přidali plyn a vznesli se do virtuálně-reálného nebe světa Google Earth...



Jak na to?

Prvním krokem pro ty, kteří nejnovější Google Earth nemají bude jeho stáhnutí (např. odsud) a následná instalace.

Pokud už máme program nainstalovaný, spusťte ho.

Do samotného simulátoru je možné se dostat dvěmi cestami. Buďto přímo stisknutím kláves Ctrl+Alt+A nebo přes lištu Nástroje/Spustit letecký simulátor.



Zobrazí se okno s výběrem letadla (F16/SR22) a místem startu.

tip:"Pokud chcete startovat např. z letiště Ruzyně, stačí ještě před spuštěním simulátoru najít v mapě Ruzyni, vystředit pohled na zvolenou startovací dráhu, zazoomovat na maximální hodnotu a vybrat možnost "Aktuální pohled""



Kliknutím na "Zahájit let" spustíte simulátor.

Před námi se objeví již zmíněný HUD display, kde asi není potřeba vysvětlovat funkce jednotlivých ukazatelů.

Letoun se ovládá šipkami (tzn. stoupání/klesání a náklon) a PageUp/Down přidává a ubírá plyn.

Takže PageUp a hurá do vzduchu! :)




Základní ovládání:

Ctrl+Alt+A    Spuštění letového simulátoru
Esc              Ukončení letového simulátoru

šipka doleva      křidélka doleva
šipka doprava   křidélka doprava
šipka nahoru     výškové kormidlo dolů
šipka dolů          výškové kormidlo nahoru

C   vystředit křidélka a kormidlo 

šipky+Alt     otáčení pohledu pilota pomalu
šipky+Ctrl   otáčení pohledu pilota rychle

Rozšířené ovládání:

Shift + šipka vlevo      směrové kormidlo doleva
Shift + šipka vpravo   směrové kormidlo doprava

F            vysunout klapky
Shif+F   zasunout klapky
G            vysunout/zasunout podvozek

čárka,   brzda levého kola
tečka.   brzda pravého kola

mezerník     pozastavit simulaci

H      zapnout/vypnout zobrazení HUD

Home      trim dolů
End          trim nahoru

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář