České stíhačky sledovaly íránský letoun

13.11.2007

České stíhačky sledovaly íránský letoun
České stíhačky sledovaly íránský letoun (Zdroj: Aeroweb.cz)
Dopravní letadlo íránské společnosti letělo přes české území minulý čtvrtek. Na údajný náklad radioaktivního materiálu na palubě upozornily americké zpravodajské služby.

"Naše stíhačky ze základny v Čáslavi letoun zpovzdálí sledovaly," řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.
Jak dodal, v tomto případě nešlo o klasický doprovod, kdy se stíhači snaží s letounem navázat kontakt.

Íránský letoun čeští piloti převzali od slovenských kolegů a po přeletu nad Českem sledování předali německým stíhačům. Situace nebyla podle Čírtka vyhodnocena jako vážná a ministerstvo obrany původně o akci ani nevědělo. Celou operaci totiž řídilo velitelství NATO v německém Ramsteinu.
Během letu čeští vojenští zpravodajci monitorovali i radiovou komunikaci posádky letadla. Podrobnosti o letu íránského letounu a jeho nákladu ani o tom kam měl civilní dopravní letoun namířeno nejsou zatím známy.

České vzdušné síly patří do aliančního kolektivního systému vzdušné ochrany NATINEADS, který nepřetržitě střeží nebe nad celou Evropou.
V systému jde především o předávání informací o vzdušném prostoru, které každý stát do systému nepřetržitě dodává – od narušení prostoru přes stav civilního leteckého provozu až po meteorologické informace a plánované vojenské lety.
Během vzdušných operací, jako například sledování podezřelých letounů nebo doprovodu strojů, které ztratily spojení, jednotlivé státy spolupracují a sledované cíle si navzájem předávají.

Zdroj: http://www.natoaktual.cz/

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář