Nejnovější příspěvky k článkům

lepší

26.04.2024 v 14:51 ATIS v Česku dostal nový hlas

mne to zdá drobet lepší než to bylo předtím, jenom je asi použitá britská angličtina, osobně mám raději americkou, ale to je na vkusu každého soudruha :)

RE: Neviem, či sa mi to zdá

26.04.2024 v 10:52 ATIS v Česku dostal nový hlas

Dobre je mu rozumet. Mozna jen tempo reci je trochu nevyrovnane. "Ranuej tu-fóóóór" a pak hned "clautowerinkumulus". Ale v zasade dobry.

RE: Neviem, či sa mi to zdá

25.04.2024 v 10:55 ATIS v Česku dostal nový hlas

Ano, to sa ti len zdá.

Neviem, či sa mi to zdá

24.04.2024 v 16:47 ATIS v Česku dostal nový hlas

ale mám pocit, že predchádzajúci hlas bol mierne zrozumiteľnejší:-))))))

Delta IV

24.04.2024 v 7:30 Konec legendy. Delta IV Heavy naposledy vzlétla do vesmíru

Delta IV byla výsledkem nereálných očekávání. Předchozí Delty byly menší rakety s relativně nízkou cenou. MDD si ale řekl, že díky STS a stupni Centaur už umí zvládat kapalný vodík a postavili první stupeň na kyslík-vodík. To vedlo k velkým konstrukčním i provozním problémům a zdražení celé konstrukce - Delty IV neměly šanci konkurovat Atlasu V a Ariane 5 v ceně, takže jediný zákazník zůstal Pentagon, který udržoval verzi Heavy pro těžké náklady a jako záložní raketu (pro případ selhání Atlasu 5). Nástup Falconu 9 a úspěch Falconu Heavy pak znamenal konec. ULA Vulcan je náhrada za Atlas 5 (končí kvůli motorům a ceně) a Deltu IV. Cenu za start se podařilo o dost snížit, konkurovat Falconu ale díky koncepci nemůže. Opakovaná použitelnost 1.stupně se sice plánuje, v dohledné době reálná není. Takže se bude živit jen na Pentagonu a sem tam získá náklad, který z konkurenčních důvodů nebude vynášet Falcon a v budoucnu Starship a Neutron. Stejný problém jako Ariane 6 - raketa stavěná s mírným pokrokem nemůže konkurovat revoluci SpaceX.

RE: RE: RE: RE: Cena pozemků

16.04.2024 v 10:51 Jak si splnit dětský sen o létání prozradí Ing. František Adamec

Pane Parajnak, poslu vam email a cislo uctu, kdyz uz nas Ajroklubak odhalil, ze jsem Vami placeny nohsled, tak at z toho aspon neco mam ;)))) Petre, i to rozladeni bych chapal, ta domluva asi prijemna nebyla. Kdyz bych to ale vztahnul treba na toho sveho Spartaka, koupil jsem za babku, cely rok kus po kusu renovuju, a pokub bych to jednou dotahl do konce a prodal treba za milion, asi nemuzu nadavat, ze ten novy majitel uz nevozi zadarmo sousedovic kluka, jako jsem to delal ja a ze se k tomu autu chova jako... (no proste spatne). Proste, uz to neni moje vec, nebo jsem to nemel prodavat. Dalsi otazka je, jestli ti dalsi uchazeci nabizeli vyrazne vic, to taky nevime.

RE: RE: RE: Cena pozemků

16.04.2024 v 7:19 Jak si splnit dětský sen o létání prozradí Ing. František Adamec

Asi zřejmě proto, že za prodejem byla i nějaká dohoda, kterou Parajňák nedodržel? A proto, že nedodržel žádnou dohodu s nikým, kdo tam kdy hangároval? Protože se choval nespolehlivě? Protože lidsky takového člověka v kolektivu nikdo nechce? Protože Adamec něco vybudoval i pro ostatní a mělo to tak zůstat, zatím co je z toho tvrdej kšeft, kterej ani nedodržuje dohodnutá pravidla? Protože je původnímu majiteli líto, že se z letiště stalo to, co se stalo? A že tu má novej majitel zřejmě placený nohsledy, co sem píšou jen rejpavý kraviny a neřeší podstatu věci a jen ho slepě omlouvají, o tom se ani nebavím. Že je někdo celej život na letištích a posouvá se od jednoho aeroklubu k druhému z něj nedělá dobrého člověka. Zeptejte se kdekoliv v okolí, u lidí, co tam hangárovali, ti mají zkušenosti, ti mohou mluvit. Ne náhodní pisálkové, kteří řeší zisk z prodeje. I kdyby za to měl bejvalej majitel miliardu, je to jedno, je to věc nabídky a poptávky.

RE: RE: RE: Cena pozemků

16.04.2024 v 6:51 Jak si splnit dětský sen o létání prozradí Ing. František Adamec

Jestliže pan Adamec vybudoval letiště od nuly, zřejmě chtěl aby při prodeji přišlo tzv. "do dobrých rukou", tedy někomu, kdo se o něj bude dobře starat a udrží na něm přátelskou atmosféru. Požadovanou cenu bylo ochotno zaplatit více zájemců, ale on to nebral čistě tržně - ať kupec zaplatí a pak už to nebude jeho, tak ať to třeba lehne popelem. A tady je asi zdroj jeho rozčarování.

RE: RE: Cena pozemků

15.04.2024 v 8:54 Jak si splnit dětský sen o létání prozradí Ing. František Adamec

Jery, rad Vam odpovim na Vase otazky (prestoze ja se dockal vyhybave odpovedi na prvni otazku a zadne na druhou). Napocital jsem 4 otazky. Odpovedi jsou Ne. Ne. Ne. Ne. (A nechapu, proc mi podsouvate takove nesmysly). Ja ponekolikate opakuju, at si kazdy levne nakupuje, zhodnocuje a vyhodne prodava, co chce (mimochodem s veterany mam taky zkusenost - ale zatim je jen nakupuju a opravuju, neprodavam). Ale to dobre zhodnoceni (jakkoli je eticky ok nebo ne - to je mi fuk), je umozneno prave tim, ze mezi nami jsou lide, kteri ty volne miliony maji (Parajnak, toho neznam, ale znam dalsi dva movite vlastniky letist, a nemam duvod mluvit proti nim jen proto, ze maji vic penez nez ja). Tak proc, kdyz s nim pan Adamec udelal byznyz, ktery je pro nej velice vyhodny (jinak by to prece nedelal, nikdo ho nenutil), proc pak ta verejna dehonestace?