Aero Vodochody je opět v zisku

29.05.2008

Aero Vodochody je opět v zisku
Aero Vodochody je opět v zisku (Zdroj: Aeroweb.cz)
Auditované výsledky společnosti Aero Vodochody za rok 2007 potvrdily zlepšení hospodaření oproti roku 2006 o 1,2 miliardy korun. Společnost vykázala za rok 2007 zisk ve výši 236 milionů korun (pro porovnání v roce 2006 dosahovala ztráta -964,3 milionů Kč). Obrat dosáhl 4,3 miliardy korun, což oproti předešlému období představuje navýšení o 47 %.

"Rok 2007 byl pro Aero rokem opravdu přelomovým. Vstup silného vlastníka, private equity skupiny Penta, se projevil záhy. Oproti stanovenému cíli vykázat zisk nejdříve v lednu roku 2008 se Aero již v srpnu 2007 odrazilo ode dna a vrátilo se po letech ztrát do černých čísel. Restrukturalizace byla úspěšně dokončena," říká prezident Aera Peter Ondro.

"I pro rok 2008 máme stanoveny ambiciózní cíle. Aero se stává silným hráčem na poli leteckých kooperací, usilujeme o zakázky na předních stupních dodavatelského řetězce. Budeme dále těžit z našeho know-how a usilovat o zapojení společnosti do mezinárodních výrobních i vývojových struktur. Pokračujeme také v aktivitách směřujících k prodeji letounů L-159," říká prezident Ondro a doplňuje: "Na tento rok plánujeme zisk ve výši 400 milionů Kč."


www.afterburner.cz

Aero v roce 2007 zahájilo i rozsáhlé investice, zejména do rekonstrukce strojového parku a technologií. V roce 2007 tak bylo investováno více než 100 milionů korun. Významným mezníkem byla akvizice firmy Rotorech Composites Ltd., která rozšířila portfolio pokročilých technologií Aera o výrobu kompozitů. Aero zároveň zahájilo výstavbu kompozitového pracoviště přímo ve Vodochodech. "Investice do výroby a technologií by měly v roce 2008 dosáhnout 150 milionů Kč, do roku 2012 pak plánujeme proinvestovat více téměř 1,5 miliardy Kč," říká prezident Aera Peter Ondro.

Penta po svém kapitálovém vstupu do Aera v lednu roku 2007 zahájila proces restrukturalizace s cílem stabilizovat a dále posílit Aero jako tradičního výrobce pokročilých leteckých technologií a definovala pro Aero následující priority: zachování a další rozvoj letecké výroby, podpora Armády ČR a rozvoj letiště.

V roce 2007 Aero pokračovalo jak ve vojenské, tak civilní výrobě. Dodalo o 30 % vrtulníků Sikorsky S-76C více než v předešlém období, zahájilo výrobu centroplánu letounu C-27J Spartan pro společnost Alenia Aeronautica a uzavřelo nový významný kontrakt v oblasti leteckých kooperací na dodávky podsestav letounů Embraer 170 a 190 pro francouzskou firmu Latecoere.

Na základě rámcové smlouvy uzavřené s Ministerstvem obrany ČR s platností do roku 2029 pokračovalo Aero v podpoře letky L-159. Armádě ČR dodalo pokročilé cvičné letouny L-159, které završily vyzbrojení letky bojovým a výcvikovým systémem L-159. Aero pokračovalo také v komplexní logistické podpoře a službách pro zákazníky letounů L-39/L-59, dokončilo například generální opravu tuniské flotily L-59T.

Zdroj: TZ Aero Vodochody

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář