Piloti Pavel Loužecký a Jan Louda získali tituly mistrů republiky v plachtění

09.06.2008

Piloti Pavel Loužecký a Jan Louda získali tituly mistrů republiky v plachtění
Piloti Pavel Loužecký a Jan Louda získali tituly mistrů republiky v plachtění (Zdroj: Aeroweb.cz)
Pilot Pavel Loužecký z Aeroklubu Přibyslav si po čtrnáctidenním Plachtařském mistrovství ČR odváží z Moravské Třebové titul mistra republiky v kombinované třídě.

Mistru Evropy Loužeckému se na nejvyšší republikové soutěži dařilo, v osmi disciplínách se čtyřikrát umístil na prvním místě, což mu zabezpečilo konečné zlato. Druhé místo patří Jaroslavu Tomaňovi z Aeroklubu Zbraslavice. Třetí je Jana Vepřeková z Ak Dvůr Králové, která zároveň získala i titul Mistryně republiky žen v kombinované třídě.

V klubové třídě zabojoval  nadějný junior Jan Louda z Aeroklubu Hodkovice, který se tak stal nejmladším plachtařským mistrem ČR v historii.  Stříbro putovalo s Ivanem Haraštou do Aeroklubu Toužim, bronzový je moravskotřebovský Michal Lešinger.

Mistrovský ženský titul v klubové třídě získala po mateřské pauze Olga Bubnová z Aeroklubu Jihlava.

Plachtařské mistrovství republiky je zároveň kvalifikací na účast v reprezentačním týmu bezmotorových pilotů pro příští sezonu. Letos na reprezentanty čeká mistrovství světa, které je rozděleno do dvou částí. První bude v červenci v italském Rieti, druhá část v srpnu v německém Lüsse.

Čeští plachtaři patří ke světové špičce a do pořadí na předních příčkách již 30. mistrovství světa chtějí významně zasáhnout. Šanci má jak čerstvý mistr republiky Pavel Loužecký, tak loňský juniorský vicemistr světa Miloslav Cink či držitelé několika evropských a světových medailí Miloš Dedera a Petr Krejčiřík, na medaili mají zálusk i loňský vicemistr Evropy  Roman Mraček a ženská mistryně světa Alena Netušilová.

Zatímco ve většině sportů mají největší šance na vítězství mladí díky lepším fyzickým předpokladům, pro plachtění to neplatí. Dobrý plachtař dozrává postupně s nabýváním zkušeností a počtem nalétaných hodin v rozličných podmínkách. Ani vynikající plachtař si však při žádných závodech nemůže být předem jistý dobrým výsledkem. I největší favorit totiž může chybně rozhodnout a propadne se hluboko do startovního pole. Vítězství  v bezmotorovém létání je pak souhrou mnoha faktorů. Pilot musí dobře znát vlastní schopnosti i meteorologii a navíc dokázat co nejlépe využívat stoupavých proudů.


Série medailových úspěchů českého plachtění začala koncem osmdesátých let minulého století. Od té doby piloti každoročně připisují řádky do medailové tabulky jak na evropských, tak i světových šampionátech:

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář